област Велико Търново
Сподели
23 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Чист ли е въздухът, който дишаме? Ден без автомобил? Ще се справите ли? Споделете с нас!

Чист ли е въздухът, който дишаме? Ден без автомобил? Ще се справите ли? Споделете с нас!
Можем ли да се придвижим до работа без кола, поне за ден? Отговор на този въпрос търси Европейският ден без автомобили – 22 септември. 
Кампанията цели да насочи вниманието към вредните емисии, които отделят моторните превозни средства и застрашават както здравето ни, така и озоновия слой. На този ден централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение, а целта е инициативата да продължи и след това. 
 
 
Екологичните проблеми нарастват с развитието на човешката цивилизация. Поради тази причина се появиха и първите електромобили, които не притежават двигатели с вътрешно горене. Специалисти предвиждат драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид, предизвикващ парниковия ефект, с появата и на екостанции. През февруари 2016 година НДЕФ (Националният доверителен екофонд) одобри проекта на Община Горна Оряховица за закупуване на електромобил, който да се ползва за нуждите на общинската администрация. Превозното средство изминава минимум 100 км пробег с едно зареждане на батерията и развива максимална скорост 80 км/ч.
 
 
В големите градове проблемът не е единствено замърсеният въздух. Придвижвайки се с автомобили, в пиковите часове създаваме  задръствания в основните пътни артерии, които носят допълнителен стрес в ежедневието ни. Ползването на обществен транспорт за придвижване ще облекчи трафика значително. През месец юни тази година чешкият посланик беше на работна среща с кмета на Велико Търново. Обсъдена бе темата за внедряване на електрически автобуси. През лятото на 2015 година чешки електробус от първото поколение пътува по няколко градски линии в старата столица, както и по маршрута между Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. 
 
 
Въпреки всичко, най-здравословен и евтин начин на придвижване си остават велосипедите. Тази практика е особено популярна в Далечния Изток и в мегаполисите. Според статистики, повече от 1,4 милиарда колела има на планетата, докато автомобилите са около 400 милиона. В съвременните проекти за модернизиране на градска среда, се спазва изискването да има велоалея.
 
 
В Горна Оряховица има две такива – на улица „Св. княз Борис I“ и в парка в квартал „Пролет“. В Свищов алеите са нaпpaвeни c eвpoпeйcкo финaнcиpaнe, кaтo чacт oт oбнoвявaнeтo нa cпopтни тepeни и cъopъжeния. Преди няколко години беше открита и велоалея между Павликени и село Бяла черква, защото голяма част от местното население работи в града и използва велосипеди. Алеята е с дължина 1180 метра. Велико Търново е един от първите градове в Северна България, които започнаха да предлагат електрически велосипеди под наем. Те са доставени със средства от трансграничен проект с Румъния. С едно зареждане велосипедът ще може да измине до 50 километра.
 
 
Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. Опитът от изминали години сочи, че дори само за един ден, намаляването на автомобилите води до значително по-чист въздух. Вие ще се включите ли?
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ