област Велико Търново
Сподели
19 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Честит празник, фотографи! (История на фотографията и галерия от снимки на част от най-добрите фотографи в нашата област)

Честит празник, фотографи! (История на фотографията и галерия от снимки на част от най-добрите фотографи в нашата област)

“Фотографията е много повече от предаване на реалните факти или идеи. Тя е съзидателно изкуство.” - Ансел Адамс

На 19 август се навършват 178 години откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.  На същата дата през 1839 г. Луи Дагер / френски художник и декоратор/ представя изобретението си пред Френската академия на науките и изящните изкуства, която го патентова.
Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Терминът произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графо ("пиша").
Първите опити за „фотографиране“ датират още от времето на Леонардо да Винчи.Първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.Ниепс експонирал осем часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.
След това се появяват множество опити за усъвършенстване на камерата и фотографския процес. Изкуството става известно и печели популярност, но Дагер остава в историята като първият успял да изобрети практичен метод на фотографиране и заради това си откритие се нарича „Баща на фотографията“.
В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г. През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография.
Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка му. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович, смятат специалистите.
Професионалистите имат и покровителка - св.Вероника Според църковното предание, Вероника предложила на Иисус кърпа, с която да избърше лицето си, когато той се спънал и паднал по пътя към кръста. На тъканта се получило неръкотворно истинско изображение на лицето на Иисус. Предполага се, че името Вероника идва от латински от vera icon (истински образ)Именно образът и житието на света Вероника са послужили за това да я приемат за покровител на фотографията и фотографите.
Днес, благодарение на дигиталните камери на мобилните телефони, в световен план се правят повече от 350 милиарда снимки на година.Около 250 милиарда от тях се качват във "Фейсбук".

Представяме ви снимки на някои от най-добрите фотографи в областта :

 

Венелин Георгиев 

Пламен Иванов

 

 

Румен Каращранов

 

а

 

Мирослав Маринов

 

Ростислав Грънчаров

 

Честит празник на всички професионални и любители фотографи! Благодарим ви за прерасните мигове и гледки, запечатани за вечни времена!

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ