област Велико Търново
Сподели

"Цигански барон" - Сцена на вековете

МДТ "Константин Кисимов" ще  представи постановката "Цигански барон" на фестивала "Сцена на вековете". Красива приказка за любовта и за търсенето на едно изгубено съкровище ще разкаже трупата в оперетата на Йохан Щраус.

Сюжетът противопоставя два свята – на властта в лицето на граф Хомонай и на граф Карнеро и този на веселите цигани. На този фон се развива и вълнуващата любовна история на Сафи и Шандор Баринкай.

Представлението е дело на гост-режисьора Юлия Маринова. Диригентската палка е поверена на Игор Богданов. Хореографията е на Катя Богданова, а художник е Лидия Къркеланова. В спектакъла участват солистите, хорът, оркестърът и балетът на МДТ, както и танцьорите от ансамбъл „Искра” при читалище „Искра” във Велико Търново.

Оперетата „Цигански барон” е написана през 1885 г., а премиерата е във виенския „Театър ан дер Вин” (букв. „Театър на река Виен“) на 24 ноември 1885 г. Произведението бързо постига световен успех. Това е най-популярната оперета на Йохан Щраус след „Прилепът”. Първото изпълнение в България е в Свободния театър в София през 1921 г.
 НАЙ–ОЧАКВАНИ