област Велико Търново
Сподели
14 ное 2019
Автор: ОбластВТ

Царевец светва в синьо в Световния ден за борба с диабета

Царевец светва в синьо в Световния ден за борба с диабета

Тази вечер в 18.30 часа крепостта „Царевец" ще бъде оцветена в синьо. Поводът е 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. Инициативата е на Ротари клуб – Велико Търново, и Общината в старата столица. Синьото е и цветът  на най-голямата хуманитарна организация в света Ротари Интернешънъл.

Превенцията за диабет е част от мащабен проект „Плод за капка кръв" на Ротари клуб – Велико Търново. Той включва изследванвето на кръвната захар на  1147 деца от първи до трети клас в ОУ "Св. Патриарх Евтимий", ОУ "Бачо Киро" и  СУ "Емилиян Станев" Проектът се реализира с изключителната подкрепа на Община Велико. Той стартира преди дни с обучението на медицински специалисти от общината, които се запознаха с новостите около лечението на коварното заболяване.

По данни на  Министерство на здравеопазването, диабетът представлява хронично заболяване, придобиващо характера на световна епидемия, тъй като от него страдат над 360 милиона души. В световен мащаб на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40 % от хората обаче не знаят, че имат диабет. 

Партньори в реализацията на проекта освен Общината, са Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, Ротаракт и Интеракт клубовете във Велико Търново.

Тази вечер великотърновските ротарианци провеждат благотворителна вечер, чиято цел е набиране на средства за реализиране на дейности по проекта „Плод за капка кръв".

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ