област Велико Търново
Сподели
30 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Художници превръщат недействащото училище в Първомайци в културен център

Художници превръщат недействащото училище в Първомайци в културен център

Малки и големи художници се събраха на тридневен пленер в горнооряховското село Първомайци. От 19 до 21 август творяха заедно професионални художници и талантливи деца от селото.

Организатори на артистичното събитие са Община Горна Оряховица, Кметство Първомайци, Сдружение „Родолюбци“-с. Първомайци и Сдружение „ГОАРТ“.

Повод за срещата е основно училище „Хаджи Викентий“ в село Първомайци, което в момента не е действащо. Идеята на организаторите е да го превърнат в просветен център, където професионалисти и любители в изкуството да получат поле за изява.

Готовите картини от пленера са изложени в един от коридорите на училището. Сред произведенията има и една скулптурна инсталация, творба на Искрен Арабаджиев. Експозицията е със свободен вход и очаква своите посетители.

„Кметът на село Първомайци Ясен Янков ни посрещна много радушно. Идеята ни набра голяма сила и подкрепа от страна на първомайчани. Обадиха се дори хора от различни краища на страната, които имат корени от селото, за да предложат помощ и подкрепа. Ние от „ГОАРТ“ решихме да дарим картините си на Кметството, което ще може да ги продаде и със средствата да организира други добротворчески събития. Положителен отзвук получихме и от Община Горна Оряховица, която занапред ще ни съдейства в откриването на подходяща програма по европейска линия“, обясни горнооряховският художник Янко Янков, който членува в сдружението „ГОАРТ“.

Това е първият пленер в рамките на идеята, но организаторите обмислят да превърнат училището в хотелски център, защото разполага с много добра база. По този начин ще могат да се организират международни участия. Сградата ще се използва още за писателски и творчески симпозиуми.

„Тепърва оформяме идеите си и сме отворени към всякакви предложения. Планираме да се съберем отново за следващи стъпки на проекта“, разясни художникът Янко Янков.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ