област Велико Търново
Сподели

Хотнишкият водопад приканва посетители с тюркоазени води

Хотнишкият водопад приканва посетители с тюркоазени води

За онези, които се чудят къде да прекарат почивния ден, има едно известно, но също така далеч от погледите райско кътче. Водопадът на река Бохот край село Хотница се намира на 15 километра от Велико Търново.

Малко дървено мостче, над плитко поточе с бистра вода отвежда до водопада. Още от далеч се чува шумът на водата, която пада от 17-метрова височина. Щом се прекоси малката полянка, на която посетителите почиват или правят пикник, пред погледа се открива фантастична гледка. Навред се гонят пъстроцветни пеперуди и водни кончета. Високи и отвесни бели скали, покрити с бръшлян, са обградили вира и припомнят величието на природата, което забравяме в градската обстановка. Картината изглежда сякаш е нереална, сякаш е огромен фототапет.

Под разпенения забързан водопад се е образувал вир с тюркоазен цвят. Според специалисти, цветът на водата се дължи на разтворения травертин, който е седиментна поликристална скала, получена чрез отлагане на калциев карбонат от минерални или термални извори или течаща вода, богата на калций. Подобни природни феномени има в Памуккале (Турция), Националния парк "Йелоустоун" (САЩ), езерата в парк "Плитвице" (Хърватия) и Маарата, позната още като Крушунски водопад.

Има изградена красива екопътека, която открива гледка от високо към вира и гористата местност. Тази природна забележителност е сред малкото места, останали диви и непокътнати от човешка ръка и е обявена за защитена територия.

Посетилите Хотнишкия водопад, остават запленени от природната красота, искат да отидат отново и отново, за да чуят приканващия ропот на падащата вода. Очаровани, те остават под влиянието на приятни емоции дълго време.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ