област Велико Търново
Сподели
29 мар 2018
Автор: ОбластВТ

Френска компания има инвеститорски интерес към Горна Оряховица

Френска компания има инвеститорски интерес към Горна Оряховица
Днес кметът инж. Добромир Добрев официално подписа меморандум за сътрудничество между Община Горна Оряховица и „Национална компания индустриални зони“ ЕАД. На церемонията по подписване на меморандума между двете страни, присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.


 
11 са сключените меморандуми до сега. „Това е една от малкото общини, които са успели да направят подробен устройствен план, да обособят индустриална зона и след това да търсят варианти за развитие. Повечето тръгват от зелена поляна“, коментира Антоанета Барес – изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.
 
Министър Емил Караниколов отбеляза, че държавата ще влезе с парични средства, необходими за изграждане на инфраструктура, при евентуално споразумение с инвеститор. „Аз мисля, че има добра индустриална зона, в региона има квалифицирани кадри и образователни центрове, което е от голяма важност за инвеститорите. Вече има конкретно запитване от страна на френска компания, занимаваща се със самолетно производство. Поради това, че има наличие на летище и жп линии, шансът да ги убедим е голям. Ще бъде от голямо значение за целия регион, защото борбата за инвеститори е изключително сериозна“.
 
„В терена, който се предлага – бивш военен имот - има изградена инфраструктура, електричество, ВиК система, пречиствателна станция, в близост се намира ТЕЦ на „Захарни заводи“. Производството ще бъде екологично“, поясни инж. Добромир Добрев.
 
За изминалата година има увеличаване на инвестицията с над 35%, много от компаниите разширяват своята дейност през годините. Интересът към България е сериозен – идват делегации от Катар, Саудитска Арабия, Австрия, Малта и други страни, стана ясно от срещата. Според представителите на „Национална компания индустриални зони“, АМ „Хемус“ и скоростен път Велико Търново – Русе ще даде на българския бизнес стратегически приоритет.
 
Подписването на меморандума цели да бъдат създадени условия за развитие на интензивна комуникация между страните, обмяна на опит и добри практики, с цел изработване на общи позиции, постигане на необходимата координация, информационен обмен за бъдещи проекти и програми, както и за реализиране на съвместни действия в тази насока.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ