област Велико Търново
Сподели
31 май 2017
Автор: ОбластВТ

Фолклорни ансамбли ще се надиграват и надпяват в "Насред мегдана в Арбанаси"

Фолклорни ансамбли ще се надиграват и надпяват в Насред мегдана в Арбанаси

Седми Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ ще се проведе на 10 и 11 юни на открита сцена в селото.

Организатор на фестивала е Народно читалище „Иларион Драгостинов” – с. Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.

Фестивалът има конкурсен характер. По вид изпълнение, участниците ще се делят на две категории – автентичен и обработен фолклор.  За автентичния, танцьорите ще се състезават в една категория. Журито ще оцени изпълнението, реквизита и костюмите. За обработен фолклор участниците ще мерят сили в три подгрупи – деца (13 години), младежи (от 13 до 20 години) и възрастни (над 20 години), в певческа или танцова форма на изява.

В журито на фестивала, съобразно категориите за участие са включени утвърдени професионалисти - музикален фолклорист, хореограф и етнограф.

Наградите също са разделени за всяка категория. За автентичен фолклор ще се присъждат следните награди: първа награда – плакет, грамота и парична премия от 150лв.;  втора награда – грамота и парична премия от 120лв. и трета награда – грамота и парична премия от 100лв. Наредилите се на първите три места в категорията обработен фолклор ще получат награди за всяка възрастова група по форма на изява - първа награда – плакет, грамота и парична премия от 150лв.; втора награда – грамота и парична премия от 120лв.; трета награда – грамота и парична премия от 100лв.

Извън конкурсните, награди ще бъдат присъдени специален приз на Патрона на фестивала, на Кмета на Община Велико Търново, Награда на НЧ „Иларион Драгостинов“, Отличие за институция с най-голям брой формации, поощрителни награди и други. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ