област Велико Търново
Фолклорен ансамбъл
Сподели

Фолклорен ансамбъл "Българе": Осмото чудо

На 21 септември, в Двореца на културата и спорта "Васил Левски", Национален фолклорен ансамбъл "Българе" за първи път ще представи пред публиката в старата столица новия си мащабен спектакъл "Осмото чудо", със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос.

"Осмото чудо", по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров, е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор. Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век - кореспондента на в. "Таймс" за Балканите Джеймс Баучер. Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в "Ориент Експрес".

Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на "Българе", а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски проект на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

След двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми, зрителите направо остават без дъх, за пореден път изпитвайки гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Жителите и гостите на старопрестолния град сами ще се убедят в това вечерта на 21 септември, когато отново ще имат възможността да се докоснат до вълнуващото изкуство на Национален фолклорен ансамбъл "Българе".

Билетите за представлението на "Осмото чудо" във Велико Търново на цени от 12, 15 и 20 лева са в продажба на касите на Турстическия информационен център (ул. "Христо Ботев" №5) , Двореца на културата и спорта, както и в мрежата на Eventim.

НАЙ–ОЧАКВАНИ