област Велико Търново
Сподели
03 май 2019
Автор: ОбластВТ

Фестивалът „Малкият принц“ събира във Велико Търново талантливи деца и младежи от цяла България

Фестивалът „Малкият принц“ събира във Велико Търново талантливи деца и младежи от цяла България
Във Велико Търново бе открит Националният фестивал за детско-юношеско театрално творчество „Малкият принц“. Събитието, организирано от Община Велико Търново и Народно читалище „Извор – 1873“, се провежда за 14-а година. Постановките са на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ и са със свободен за зрителите вход.


 
Фестивалът бе открит от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков, който поздрави всички участници и гости. Той подчерта значимостта на събитието за културния календар на Велико Търново.
 
Тазгодишното издание потвърждава реномето на фестивала като една от най-големите прояви детско-юношеската театрална сцена в България. Участват 26 детски и юношески театрални състава с общо над 395 млади актьори. Те ще представят 26 спектакъла, съответно 14 в детската възрастова група и 12 в юношеската.
 
На сцената във Велико Търново ще излязат формации от цяла България – Велинград, Кърджали, Пазарджик, Стара Загора, Варна, София, Нови Пазар, Разград, Кюстендил и други.

Градът домакин ще бъде представен от Театрална студия при Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” - Велико Търново. Младите таланти ще закрият фестивала на 6 май с пиесата „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Сред другите представители на търновския край са състави от Дебелец, Церова кория и Шемшево.
            
Конкурсната програма се провежда в две категории: първа група – театрални формации с участници до 14 години и втора група – от 14 до 19 години. Съставите от първа група се представят на 3 и 4 май, а тези от втора – на 5 и 6 май.
           
Авторитетно жури, председателствано от известния български актьор, театрален режисьор и телевизионен водещ Николай Априлов, заедно с актьорите Веселин Калановски и Стефка Златкова, ще присъди общо 16 награди, осигурени от Община Велико Търново.
 
Наградите за спектакли са следните:
 
Голямата награда на Община Велико Търново – статуетка, грамота и парична награда от 350 лв. – за всяка от категориите.
 
I НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 300 лв.
II НАГРАДА – плакет, грамота и парична награда от 250 лв.
III НАГРАДА –  плакет, грамота и парична награда от 200 лв.
 
Индивидуалните награди се присъждат за всяка от категориите и са следните:
За най-добра мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.
За най-добра женска роля: плакет, грамота и парична награда от 80 лв.
За поддържаща мъжка роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.
За поддържаща женска роля: плакет, грамота и парична награда от 50 лв.    
Допълнителни награди ще бъдат връчени от читалищата в с. Самоводене и гр. Дебелец.
Младите участници във фестивала ще имат възможност безплатно да посетят крепостта Царевец. Жестът е от кмета на Велико Търново Даниел Панов.
           
Богатата програма на фестивала започна в 9:30 на 3 май (петък) и продължава до 18:00 часа на 6 май (понеделник). Подробна информация е качена на следните адреси: http://festivalmalkiyatprints.info https://www.facebook.com/events/2256826084574655/.     
 
Община Велико Търново кани всички деца, ученици и техните учители и родители да споделят този вълнуващ празник на театралното изкуство.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ