област Велико Търново
Сподели
25 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Ученици от 11 и 12 клас в ПГЕЕ "М.В.Ломоносов" проведоха учебна практика в Италия

Ученици от 11 и 12 клас в ПГЕЕ М.В.Ломоносов проведоха учебна практика в Италия
В  резултат на спечелен европейски проект по програма „Еразъм+”, 30 ученици от единадесети и дванадесети клас  от специалностите „Електрически инсталации” ,  „Електроенергетика”, „ Възобновяеми енергийни източници”, „Компютърна техника и технологии“ и „Системно програмиране“ от ПГЕЕ „Ломоносов”, проведоха мобилност – обучение и практика в град Виченца, Италия. Дейността се извърши по проект "Мобилността - ключ към успешно бъдеще и интеграция на пазара на труда" в периода от 31.03.2019 до 20.04. 2019 г.


       
Основната цел е придобитите от учениците начални знания,навици и практически  умения по обща и отраслова професионална подготовка да се приложат в реална работна производствена  среда, да надградят и придобият допълнителни знания и умения и да се запознаят с иновациите в професионалните направления Енергетика и ИТ.

В рамките на три седмици групата ученици от направление Енергетика се запознаха с европейските стандарти при изграждане на различните видове електрически инсталации, както и с особеностите на проектиране, със съоръженията за производство (слънце, вятър ,вода, органични отпадъци от растителен, животински произход, отпадъчни води и др.) , с преноса,  разпределението на електроенергия и енергийната ефективност в регион Венето, Италия.

Групата ученици от IT сферата работиха на съвременни и актуални обектно ориентирани езици, надникнаха в софтуерното и хардуерното познание в компютърните науки - роботика, контролери, изкуствен интелект  и безпилотни летателни апарати – теми, които не са залегнали в учебните програми,  като почерпиха богатия италиански опит в тази насока.

Работата в чуждоезикова среда обогати  и усъвършенства  езиковите компетенции  на учениците и увеличи добрите междукултурни връзки  , впечатленията  за традициите, начина на живот и дейност  в Италия,  което постигнаха и чрез културните визити във Виченца , Венеция, Верона, Падуа, Флоренция и Пиза.

Мобилността бе организирана от партньорите от FORTES IMPRESA SOCIALE SRL под формата на две основни дейности: Практики и Професионални визити. Практиките протичаха  в две части – обучителна и практическа.По време на обучителните части на ползвателите бяха презентирани чрез видео основните аспекти на темите. По време на практическите части ползвателите бяха разделяни на две основни групи според професионалното си направление, а след това и на подгрупи, бяха им поставяни задачи и проекти за изпълнение, след което всеки екип имаше възможност да  извърши и представи поставената му работа.
 
Изключително полезна и интересна бе така организираната работа в екип, което помогна на учениците да усвоят нови методи на екипна работа, както и да се стараят всеки чрез своите възможности да помогне на екипа си да се представи най – добре. Всички участници се убедиха колко полезна е екипната работа за бъдещата им реализация като електротехници и IT специалисти. Всеки ден групата ползватели заедно с ръководителите и представителите на FORTES- Елена и Илария , посещаваха фирми или институти и участваха в дейностите, които бяха предвидени. Задължително във всяка от фирмите имаше ръководител, който координираше и организираше дейността през цялото време.

В професионалните  училища и Ceccato, ITIS ROSSI ,  l'ITT G. Marconi и ITIS”Еnrico Fermi  институти  IIS Silvio -  ползвателите бяха разделении на групи според професионалните си направления и работиха върху проекти съвместно с италиански студенти.

              
.
Полезна бе практиката и в компаниите Frantoio di Valnogaredo / оборудвана с фотоволтаична система и съоръжение за рециклиране на отпадъчни води за производството на биогаз - проектиране , производство и използване на алтернативна енергия и биомасла/, в UQIDO / тук учениците присъстваха в едно от най-известните и успешни виртуални преживявания -“The Edge - Be Brave” ,в  TELWIN / световен лидер в производството на заваръчни машини, режещи системи и зарядни устройства и стартери , съвременни производствени инсталации, роботизирани линии, специализирани лаборатории за разработка и тестване, автоматизирани магазини, обучителни и демонстрационни зони, свързани с изграждането на международен индустриален стълб с отлични постижения в сектора/, във FENICE GREEN ЕНЕРГИЯ ПАРК /обучение и практика /, в SAF SpA / производство на фотосоларни , фотоволтаични панели и компоненти за климатични инсталации и съоръжения – медни тръби, фитинги, топлообменници за газови котли и соларни панели, както и металните конструкции и шкафове за панели и газови котли/ ,  в Caseificio Pennar / ЕНЕРГИЙНИЯ ПРОЦЕС ЧРЕЗ ПРЕЧИСТВАНЕ НА ОТПАДЪЧНИ ПРОДУКТИ И ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕНЕРГИЯ /, в завода за отпадъци от енергия Алто Вичентино Амбиенте - инсталация за битови отпадъци, специални отпадъци и медицински отпадъци с рециклиране на топлина и производство на електроенергия/.

Културната програма бе изключително наситена и полезна. Бе организирано посещение на Виченца, Верона, Падуа, Флоренция, Пиза  и Венеция.

За участниците  в проекта тази практика е много важна за професионалното им израстване. Вярваме, че това ще им помогне и  за бъдещата им успешна реализация на пазара на труда.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ