област Велико Търново
Сподели
24 окт 2018
Автор: ОбластВТ

Ученици от СУ ”Георги Измирлиев” участват в среща против насилието над деца със СОП в Португалия

Ученици от СУ ”Георги Измирлиев” участват в среща против насилието над деца със СОП в Португалия
Ученици от десети клас на СУ "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица прекараха една седмица в град Томар в Португалия, по проект на програма „Еразъм Плюс”. 


Заедно с връстниците си от Полша, Испания, Турция и Португалия, децата участваха в дейности по проект „Как да предотвратим насилието над деца със специални образователни потребности” по Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт "Еразъм Плюс". Учениците от страните-партньори бяха подготвили кратки представления по темата за насилието и участваха в конкурс за писане и представяне на стихове против насилието в училище.

В представлението и концерта след това, активни участници бяха и деца със СОП, които показаха, че имат артистични и музикални умения, а някои от тях и отлично владеене на чужди езици.

Учениците-участници в срещата признаха, че такива проекти дават възможност на всички деца, включително и на тези със СОП, да развиват социалните си умения и знанията си по чужд език, да приложат на практика наученото в часовете по английски, да опознаят чужди страни и култури, да разширят мирогледа си, да ценят и уважават „различните”.

Ученици от училището-домакин разведоха децата из околностите на Томар и им разказаха вълнуващи истории и легенди за рицари тамплиери. Децата се учиха да плетат ризници, запознаха се с рицарски бойни стилове и оръжия, танцуваха португалски фолклорни танци. Децата посетиха и някои от най-известните забележителности в Португалия: най-големия аквариум на закрито в Европа, град Фатима и Назаре.

Участниците в срещата бързо се сприятелиха, а дните бяха изпълнени с незабравими моменти. В края, раздялата за всички беше много трудна и емоционална.

С участието си като координатор в този проект, но също така и като партньор по още три по програма Еразъм Плюс, СУ ”Георги Измирлиев” дава възможност на учениците си да развият умения, които ще ги направят конкурентно способни на пазара на труда, но и да станат достойни граждани на Европа и света.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ