област Велико Търново
Сподели
01 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Ученици от СУ "Георги Измирлиев" се завърнаха доволни от работна среща по "Еразъм+" в Турция

Ученици от СУ Георги Измирлиев се завърнаха доволни от работна среща по Еразъм+ в Турция
Екип от Средно училище „Георги Измирлиев“ - Горна Оряховица участва във втората работна среща по проект „Culture on the Stage“ на програма „Еразъм+“.Срещата се проведе от 16 до 23 март в град Кютахя, Турция, с домакин - училище „Ace Social Sciences High School”. Всички участници се възхитиха на топлото гостоприемство на домакините. Работната среща започна с посещение на градския исторически музей и на старинна търговска улица.Тържествената церемония по посрещането се проведе на 18.03.2019 година с традиционни песни и танци. На нея присъстваха кметът на града, представители на Общината, директорът на училището, учители и ученици. Програмата продължи с презентации и представяне на държавите, игри за „разчупване на леда“, посещение на римския град Алазои, днес – Чавдархисар и храма на Зевс.Учители и ученици присъстваха на урок по театрална техника. Осъществиха се две конферентни срещи по Skype с партньорите от Испания.

Всички участници имаха възможността да представят традиционни за своята държава фестивали и чествания, а в професионалното училище за готвачи собственоръчно приготвиха печива, характерни за района на домакините.
Огромно любопитство предизвика представянето на техниката за рисуване върху вода – "ебру". Всеки участник създаде своя "ебру" картина.

Във фабриката за порцелан учители и ученици се запознаха с целия процес на изработване на керамични съдове, които са запазена марка на град Кютахя. Участниците декорираха и собствени керамични плочки. На традиционна вечеря беше представен ритуал с къна, който се практикува при сватбени церемонии.На тази работна среща всички ученици участваха в поставянето на пиесата „Човешките права“, а домакините от Турция поставиха пиесата „The Importance of Being Earnest”.

Учителите обсъдиха подробно дейностите по проекта и откроиха важни моменти за следващата среща, която ще се проведе в България през месец ноември, 2019 година.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ