област Велико Търново
Сподели
07 апр 2017
Автор: ОбластВТ

Ученици от СУ "Георги Измирлиев" посетиха Европейския парламент в Страсбург по програма „Евроскола” (Галерия)

Ученици от СУ Георги Измирлиев посетиха Европейския парламент в Страсбург по програма „Евроскола” (Галерия)

На 23 март,  24 ученици от X и XI клас от СУ ‘"Георги Измирлиев" взеха участие в европейския младежки проект ‘‘Евроскола‘‘в Страсбург, Франция.

 

Посещението на Европейския парламент в Страсбург е награда, която е извоювана след отлично представяне на регионално състезание през месец ноември на отбора в състав Севдалина Генова – XIа клас, Мартина Милева  - XIа клас, Илиян Михайлов – XIб клас, Серкан Иляз – Xа клас, Мариян Петков – Xа клас.

 

Провеждането на това събитие включи участие на 22 държави-членки на Европейския съюз. Нашите ученици работиха заедно с над 500 техни връстници от други европейски държави. Младежите заеха местата на европейските депутати в пленарната зала на Европейския парламент, участваха в дискусии и обмяна на мнения относно приоритети по предварително подготвени теми. Ръководители на групата по време на пътуването и заслуга за отличната подготовка на учениците бяха г-жа Полина Йорданова, учител по английски език и г-жа Виолета Кожухарова, учител по английски и испански език.

 

Програмата ‘‘Евроскола‘‘ има за цел да насърчава младите европейци да опознаят Европейския парламент чрез симулирани заседания, на които те обсъждат и гласуват по различни въпроси за Европейския съюз. Ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в парламента, където участват активно и стават част от многоезичните работни групи. По този начин се подкрепя европейското гражданско образование и взаимното уважение към културните и езикови различия между държавите-членки.

 

Парламентарният ден започна с кратка презентация на всяко от училищата-участници в проекта. В изключително добре подбраното си слово на английски език, нашият говорител Илиян Михайлов от XIб клас акцентира на българското културно-историческо наследство, което е от значение за целия свят. Учениците обогатиха своите знания за Европа, тъй като имаха възможността по време на пътуването да преминат през няколко европейски държави и да посетят градове, известни със своя принос за европейската история и култура- Венеция, Цюрих, Страсбург, Мюнхен, Будапеща.

 

Общуването с връстници от други държави помогна на нашите млади  европейци да се убедят в собствените си възможности, да оценят отличните си езикови знания и умения. „Езикът е богатство и  врата към света’’- споделиха учениците.

 

‘‘Тази програма е една невероятна възможност за нас младите да бъдем чути и да се почувстваме като водеща сила в обществото. Нашите идеи бяха приети много насериозно и определено разбрахме колко голяма всъщност е отговорността, която носим за бъдещето. Работата в екип с всички останали представители на държавите-членки беше много вдъхновяваща и успяхме да предложим реални решения на актуални въпроси. Обсъждахме важни теми като околна среда, възобновяеми енергийни източници, младежка заетост, бъдещето на Европейския съюз, миграция и интеграция, развитие и сигурност и права на човека. Споделяхме знанията си и се учихме един от друг. Пожелаваме на всеки млад европеец възможността да преживее същото.‘‘- споделиха учениците, участвали в тази програма.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ