област Велико Търново
Сподели
17 фев 2020
Автор: ОбластВТ

Ученици от СУ "Вичо Грънчаров" представиха празници от фолклорния календар на открит урок в музея

Ученици от СУ Вичо Грънчаров представиха празници от фолклорния календар на открит урок в музея
През изминалата седмица се проведе поредната съвместна изява  на СУ „Вичо Грънчаров” и Исторически музей - Горна Оряховица по Национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда – Модул „Културните институции като образователна среда”.

Гости на инициативата бяха Аделина Николова – експерт по български език и литература в РУО – Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.-кмет на Община Горна Оряховица, Нели Атанасова- директор на СУ „Вичо Грънчаров”,  учители от Велико Търново,  родители и приятели.Урокът бе посветен на фолклорния традиционен календар. Той започна с космическата песен „Излел Дельо хайдутин”, в изпълнение на  талантливата Ивета Попхристова. Учениците от Vв клас, с преподавател  по български език и литература Пепа Колева, представиха  презентации за есенните, зимните и пролетните празници. Акцент в урока бе пресъздаване на Еньовден – един от най-красивите и щедри празници, скътал в душата на хората почитта към природата и нейната чудодейна сила. Залата на Историческия музей се изпълни със звуци, светлина и цветни венци, вплели магията на билките.В своето приветствие, Аделина Николова благодари на учениците за огромното желание да се представят най-добре и за пламъка в техните очи. Тя пожела този пламък никога да не угасва, защото без него те ще бъдат като дърво без корени.
Участниците бяха поздравени  и от директора на училището.


Ентусиазмът получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта. Поредната проява на проекта беше едно незабравимо преживяване.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ