област Велико Търново
Сподели
21 фев 2018
Автор: ОбластВТ

Ученици от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ ще се обучават в Испания и Великобритания

Ученици от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ ще се обучават в Испания и Великобритания
За поредна година ученици от ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ Горна Оряховица участват в проект по програма „Еразъм+“ за учебна практика в Испания и Великобритания.

Общо 40 деца и техните учители от горнооряховския електотехникум ще преминат през езиково обучение и след това професионална практика в реална работна среда в испанския град Малага и британския Порстмут.

Първата група вече премина културната подготовка и е към края на чуждоезиковата и професионална подготовка. Предстои им обучение в ТУ Русе на тема 3D принтери, също така в ТУ Габрово и обучение във Ветропарк Бузлуджа. На 1 април ще отпътуват за Великобритания, където в рамките на 20 дни ще практикуват в компании от секторите Енергетика, рециклиране и IT. Ще посетят Лондон и университетите в Оксфорд и Портсмут, където ще придобият много нови знания и впечатления.

Вече стартира работата и на втора група. Подбрани са единадесетокласници от специалностите „Електрически инсталации“,  „Електроенергетика“,  „Възобновяеми енергийни източници“, „Системно програмиране“  и „Компютърна техника и технологии“. Предстои да преминат чуждоезикова онлайн подготовка, провеждана директно от Online Linguistic Support. След това ще се обучават в Технически университет Варна и Учебния център за безопасна работа и експлоатация при ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕАД, в който акцент е осигуряването на безопасна работа и оказване на първа помощ при злополука от ел. ток. Предстои и преминаване на подготовка за географските особености, историята, традициите, обичаите и всичко, свързано с Испания. В периода от 25 август до 15 септември тази година, ще приложат придобитите знания в реална производствена среда.

Основната цел на проекта е бъдещите професионалисти да опознаят стандартите на другите държави от Европейския съюз и да приложат придобитите знания и умения в бъдещата си реализация. Предоставя възможност за повишаване и обогатяване на професионалната и езиковата подготовка, което от своя страна ще доведе до подобряване на взаимодействието между образователните институции и производствените предприятия.

Придобитите документи ще отварят врати за работа на младежите в целия Европейски съюз.

Проектът е част от програма „Еразъм+“, на стойност 114 484,00 евро, които са подсигурени от Европейския съюз, КД1- Мобилност, сектор ПОО.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ