област Велико Търново
Сподели
12 апр 2018
Автор: ОбластВТ

Ученици от ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" ще представят страната на Европейска олимпиада по статистика

Ученици от ПГЕЕ М. В. Ломоносов ще представят страната на Европейска олимпиада по статистика
За втора година ученици от ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" в Горна Оряховица участваха в национално състезание по статистика, организирано от НСИ. Тази година то е част от олимпиада по статистика, която ще се проведе в началото на месец май.

ПГЕЕ се включи в състезанието с отбор от трима ученици от 9-ти клас - Денислав Манахов, Иван Яламов и Христо Иванов, с ръководител Марина Илиева. В първия кръг те решаваха тестове за основни познания по статистика, използване на официалните източници на статистически данни и интерпретиране на статистически резултати.

Въпреки че статистиката не се изучава като отделен предмет от учебната програма, учениците показаха завидни познания. Бяха отличени с диплома от НСИ и класирани за втория етап на олимпиадата. Регламентът изискваше да се направи анализ на статистически данни по дадена статистическа тема, като за целта се използват данни, публикувани на сайта на олимпиадата непосредствено преди началото на втория етап.

Отборът участва с презентация на тема "Анализ на някои от индикаторите за бедност и социално включване в Република България за периода от 2011г. до 2015г.". Благодарение на екипната работа, отличните идеи, анализ и презентиране, учениците заслужено заеха второ място в страната и са един от шестте отбора, които ще представят България на Европейската олимпиада на 4 май. За целта трябва да подготвят видеоклип, в който да дадат отговор на въпроса "Защо официалната статистика е важна за нашето общество?" и материал, обясняващ мотивите и процеса на създаване на видеоклипа.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ