област Велико Търново
Сподели
23 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Утре започва дългоочакваният Петропавловски събор

Утре започва дългоочакваният Петропавловски събор

Утре започва дългоочакваният Петропавловски събор на народното творчество „Хоро се вие край манастира”, който ще се проведе в околностите на лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел”. Официалното откриване е от 11:30 часа. Изпълненията ще започнат в 8:30 часа.

Над 4 хиляди участници ще се надпяват и надиграват в четиринадесетото издание на събора.  Специално участие ще вземат фолклорни състави от Испания, Грузия, Молдова и Сърбия.

През последните две години съборът има конкурсен характер. Творческата комисия е в състав акад. Крум Георгиев – Председател на Общество за фолклор в България, носител на наградата на Министерство на културата „Златен век“ за 2017 г. и златен Оскар за фолклор, проф. д-р Елена Кутева - изкуствовед, директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева директор на ансамбъл „Тракия”, преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и Галя Чохаджиева, главен уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей Велико Търново. Наградите на лауреатите са парични, диплом и плакет.

Повече от две десетилетия Петропавловският събор заема значимо място в духовния живот на хората от региона. Хилядите участници и зрители, директните предавания на Българското национално радио, заснетият от БНТ документален филм, както и присъствието на най-добрите фолклорни специалисти от България, му определиха името „Малката Копривщица“.

Събитието се организира от общините Лясковец, В. Търново и Горна Оряховица. Финансирането и организацията са на принципа на равнопоставеност от трите общини.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ