област Велико Търново
Сподели
30 май 2017
Автор: ОбластВТ

Удостоиха с награди единадесет достойни граждани на Горна Оряховица по повод празника

Удостоиха с награди единадесет достойни граждани на Горна Оряховица по повод празника

На тържествента сесия по повод празника на Горна Оряховица присъстваха народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева, Явор Божанков, областният управител проф. д-р Любомира Попова и заместникът й инж. Детелина Борисова, председателя на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Велико Търново Даниел Панов, цялото ръководство на Община Горна Оряховица, председатели и заместник-председатели на общински съвети, кметове и заместник-кметове на общини от Област Велико Търново и страната, делегации от побратимените градове, почетни граждани на Горна Оряховица, гости. Поздравителни адреси бяха получени от президента Румен Радев, от председателя на 44-тото народно събрание Димитър Главчев, от премиера Бойко Борисов и др. 

„На 29 май Горна Оряховица празнува своя ден в летоброенето на настоящето си.  Наш дълг е да пазим заветите на старите горнооряховчани и да ги предадем на поколенията след нас. Така, съхранили уникалния силен дух и богати традиции на нашето родно място, ще вървим напред и ще се радваме на бъдещите успехи”, каза в празничното си слово кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Тази година със званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица” бе удостоен 80-годишният Петко Николов. Най-възрастният действащ хореограф в област Велико Търново има 60 годишна творческа дейност зад гърба си. Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” ІІ степен. 25 години е художествен ръководител на танцов състав в с. Виноград, община Стражица и 8 години в ОУ „Иван Вазов” - Горна Оряховица. Преди 30 години създава Детски танцов състав при НЧ „Пробуда – 1904” в горнооряховския кв. „Калтинец”. 

С награда за принос в сферата на икономиката на Община Горна Оряховица са удостоени инж. Георги Узунов – председател на надзорния съвет на „Захарни заводи” АД и инж. Руси Данев – член на Надзорния съвет на „Захарни заводи” АД. „За мен е чест да получа този приз. Той е признание за неуморния труд на онези 800 души, които работят в „Захарни заводи”. За 16 г. в „Захарни заводи” са инвестирани 96 млн. лв. Но тези 16 г. са малък епизод от развитието на компанията. „Захарни заводи” винаги са били флагман на развитието на община Горна Оряховица. Това не би било възможно без активната помощ на съветниците и кмета инж. Добромир Добрев. Благодаря им, че се чувстваме като част от един отбор, каза инж. Георги Узунов.

За принос в развитието в сферата на културата бе отличен горнооряховчанинът Ивелин Михайлов, създател на фондация „Въздигане”, чиято цел е да обедини хората, имащи желание да съхранят и въздигнат българския дух и култура. Младият мъж направи и специален жест към общинските съветници – на всеки от тях подари книга за хан Кубрат.

Също с награда за принос в културата бе отличена Калинка Генова, старши учител по физическо възпитание и спорт в ОУ „Иван Вазов” и художествен ръководител на балет „Калина” към НЧ „Напредък – 1869”. 

За принос в развитието на образованието и науката са отличени Марияна Димитрова – директор на ДГ „Първи юни” и заместник-директорът на СУ „Георги Измирлиев” Петя Илиева. От името на заместник-директора на СУ „Георги Измирлиев” Петя Иванова наградата взе синът й Станислав. „Служебен ангажимент в чужбина попречи на майка ми да е тук днес. Помоли ме да предам, че не би постигнала този успех без подкрепата на екипа на СУ „Георги Измирлиев”, каза Станислав Иванов.

За принос в сферата на социалните дейности е отличена Силвия Маркова, дългогодишен управител на Домашен социален патронаж.

С награда за принос в сферата на здравеопазването е удостоена д-р Мариана Димитрова, кардиолог. „Всеки колега, с който съм работила, би стоял достойно на моето място. Ще продължа да давам всичко от себе си за здравето на горнооряховчани”, сподели д-р Мариана Димитрова. Треньорът на ХК „Локомотив” Йордан Димитров и методистът на групата за здраве и дълголетие при СКВС „Локомотив” Росица Генчева получават награда за принос в спорта. „Групата ни се състои от 30 жени на възраст от 60 до 80 г. Благодарим на кмета и на всички, които ни помагат. Където и да идем, с гордост носим екипа на дружество „Локомотив”, сподели и Росица Генчева. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ