област Велико Търново
Сподели
26 мар 2020
Автор: ОбластВТ

Увеличават се електронно подадените годишни декларации на физическите лица във В. Търново

Увеличават се електронно подадените годишни декларации на физическите лица във В. Търново
От НАП-Велико Търново напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и внасянето на данъка трябва да стане до 30 април и съветват клиентите си да използват електронната услуга за деклариране на доходите по интернет с персонален идентификационен код (ПИК). Към момента почти 32 хиляди жители на областта имат активен ПИК, който могат да използват за всички е-услуги на приходното ведомство. 
   
Едноличните търговци и лицата, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до края на юни 2020 г., допълват от НАП.
    
До момента подадените в НАП-В. Търново годишни данъчни декларации по електронен път от физически лица са 2972, от тях с ПИК са 2003, а с КЕП – 939 броя. За същия период, през 2019 г. общият им брой е 2591, от които с ПИК - 1673 и с КЕП – 918. Видно е, че се увеличава броят на електронно подадените с ПИК декларации. За първите два месеца на 2020 година платените в НАП В. Търново данъчно-осигурителни задължения чрез ПОС устройство са удвоени, в сравнение със същия период за 2019 г., като за 2020 г. общата сума е 1,220 хил. лв., а за 2019 г. - 586 хил. лв.
 
НАП-В. Търново продължава да обслужва клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.  Приходната агенция съветва клиентите си да отложат посещенията си в администрацията до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на  https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис. Не се налага посещение в НАП за издаване на хартиен документ за удостоверяване на здравно-осигурителен статус, припомнят от приходната агенция.
   
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=762
  
Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти за данъчните и осигурителните изисквания на телефон 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ