област Велико Търново
Сподели
11 апр 2017
Автор: ОбластВТ

Търновци ще посрещнат Великден на Царевец

Търновци ще посрещнат Великден на Царевец

За седма година във Велико Търново се организира посрещане на Великден зад крепостните стени на Царевец. На 15 април в 22:30 часа, портите ще бъдат отворени за посетители. Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.

 

В Патриаршията-музей „ Св. Възнесение Господне”, великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхално богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвести Христовото възкресение.

 

Светата литургия по случай светлия християнски празник ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица” в 01,00 ч след полунощ.Богослужението по случай Второ възкресение ще се състои на 16 април в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне от 11,00 ч. Вечерта на ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията започва в 21,00 ч., а зрителите ще могат да я наблюдават от площад „Цар Асен I”.

 

С изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията музей митрополит Григорий и кметът на Старата столица Даниел Панов ще поведат литийното шествие. То ще продължи от крепостта Царевец до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. В него ще се включват и доброволци със 150 светещи факли.

 

 

За жителите и гостите на Старата столица, избрали да посрещнат светлия християнски празник на Царевец, ще бъдат осигурени 2500 парчета козунак и великденски яйца.Раздаването им ще започне в 00,40 ч на площад „Цар Асен I”. Жестът е осигурен от кмета Даниел Панов и фирмите „Метро Кеш & Кери”, „ЦБА” и консорциум „Агробизнес”. Яйцата ще бъдат боядисани от деца и ученици от детските градини и училищата. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък.

 

Целият пешеходен маршрут от Първата порта до Патриаршията музей ще бъде осветен. За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители. Община Велико Търново уведомява всички, които желаят да присъстват на богослужението, възвестяването на Възкресението и посрещането на Благодатния огън, че след приключване на литийното шествие крепостта Царевец ще бъде заключена.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ