област Велико Търново
Сподели
03 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Търновци станаха свидетели на коронясването на цар Калоян и други исторически събития

Търновци станаха свидетели на коронясването на цар Калоян и други исторически събития

Великият български владетел цар Калоян бе коронясан отново на Царевец. Това се случи по време на международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград – възходът на Калоян”. Горещината в съботната вечер не уплаши стотиците българи и чужденци, избрали да бъдат свидетели на възстановката. В нея участваха актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и родолюбци от клуб „Традиция”.

След церемонията по коронясване, присъстващите станаха свидетели на паметното сражение през 1205 година край Одрин, когато латинският император Балдуин Фландърски е пленен.

Жителите и гостите на Старата столица имаха възможността и да чуят изпълнения на средновековна музика от група „Ериней“. Малко преди 22,00 ч. факелно шествие освети крепостта Царевец. На площад „Цар Асен I” стотици наблюдаваха безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

В шатрите, разположени из крепостта Царевец, посетителите имаха възможността да видят реални сцени от бита, занаятите, военното дело, културата и обичаите в Средновековна България, Византия и Европа.

Във фестивала участваха групи за възстановки от България, Румъния и Сърбия, както и много свободни реконструктори. Общият брой на реанакторите бе над 120.

Снимки: Р. Грънчаров

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ