област Велико Търново
Сподели
26 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Търновският театър представя на Царевец "Теменужката от Монмартър" на Калман

Търновският театър представя на Царевец Теменужката от Монмартър на Калман
Шедьовърът на Имре Калман „Теменужката от Монмартър” ще представи на историческата крепост „Царевец” Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. Със спектакъла великотърновският храм на Мелпомена за трети път ще участва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли от 21 часа.„Теменужката от Монмартър” е най-новото заглавие в афиша на музикално-драматичния театър в старата столица. За първи път в България тя се играе в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. За основата е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата” на Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения - върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало”

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. Първата премиера се е състояла в оперетния театър „Йохан Щраус” във Виена на 20 март 1930 г. и от тогава не слиза от световните музикални сцени. В България има два опита да бъде поставена, за съжаление с твърде преобразено либрето и подменени персонажи заради комунистическата цензура от епохата - не по оригиналния текст на произведението, а по вариации, написани от съветски либретисти. Затова екипът на великотърновският театър реши да постави произведението за първи път у нас в оригиналната му версия.

Историята е мила, простичка  и,  в известен смисъл, романтично-мечтателна: разказ за мечтите и живота на три момчета – музикант, художник и поет. Те са от оня вид „хвърчащи” хора, на които у нас често им притурят определението, че вместо да трупат материални блага /пари и власт/, бохемстват. Заедно с тяхната история е представена и историята на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата и далеч преди чудото да връхлети нашата теменужка Виолета, постига своя мечтан успех...слава, лукс, пари...И когато го постига, признава на своя любим, че има всичко „освен...любов”.

В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени – преуспяващата леконравна авантюристка Нинон и влюбеното скромно дете на улицата, което пее като чучулига, трудолюбивото и стеснително момиче Виолета.

В края на нашия спектакъл, както често се случва в оперетата, тук всички са щастливи. Омъжената за богат генерал-министър на изящните изкуства Нинон намира своя истински път в живота, отказвайки се от сценична кариера, за да живее в лукс и да отглеждат заедно с генерала коне... А Виолета, изгряла като новата парижка звезда в деня на премиерата на оперетата - произведение на нашите трима главни герои, получава, освен възторжените аплаузи на публиката, любовта на художника Раул и сензационната новина, че е.../това няма да ви издадем, ще го научите на финала на представлението/.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

Музика: Имре Калман
Либрето: Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд
 
Постановка – Бойко Богданов
Диригент-постановчик - Игор Богданов
Сценография - Лидия Къркеланова
Хореография – Катя Богданова
Хормайстор – Яница Брънзелова
 
В спектакъла участват:
солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ