област Велико Търново
Сподели
01 ное 2018
Автор: ОбластВТ

Тържество за Деня на народните будители събра младите учители във Велико Търново

Тържество за Деня на народните будители събра младите учители във Велико Търново
Тържество за Деня на народните будители събра младите учители във Велико Търново и региона, за които настоящата учебна година бе първа в професионалната им кариера, както и много техни по-опитни колеги и директори на училища и детски градини.


Кметът на Старата столица Даниел Панов лично поздрави с празника педагозите. Младите учители, прекрачили прага на класните стаи тази есен, са общо 94 и са с близо 20% повече спрямо миналата година. За всеки от тях имаше и подарък – специално послание и книгата „Асеневци“ на историка проф. Пламен Павлов, който също бе гост на тържеството.

Жестът към педагозите бе организиран от Община Велико Търново, Сдружението на младите учители към ОУ „Бачо Киро“ и Регионалното управление по образованието.

„Благодаря ви, че сте избрали и сте се посветили на толкова благородна професия, каквато е учителството. Благодаря и на всички учители, на преподавателите, на съвременните будители, че се грижат за израстването на нашите деца и оформянето им като личности, че изграждат по този начин бъдещето на България и помагат на нас, родителите.

Неслучайно училището винаги е било наричано наш втори дом. Като кмет, заедно с екипа ми и заедно с Националното сдружение на общините ще продължаваме да подкрепяме по всички възможни начини учителите и развитието на образованието в България. За щастие, както по времето на Стефан Стамболов, днес то е национален приоритет и за правителството“, обърна се към аудиторията Даниел Панов.

Емоционално обръщение отправи и проф. Пламен Павлов. Той припомни колко светъл е днешният празник, как е свързан с почитта, която още от Средновековието нашият народ отдава на небесния български закрилник и патрон на будителството св. Иван Рилски. Именно от Търновград води началото си този хубав празник, обявен през 1922 година и за Ден на народните будители, посочи проф. Павлов.

Приветствия към младите учители отправиха също областният управител проф. Любомира Попова, инж. Розалия Личева, както и техни колеги. Поздрав за всички присъстващи бяха изпълненията на Иван Мишев и момичетата от вокална група „Дъга“.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ