област Велико Търново
Сподели
28 дек 2017
Автор: ОбластВТ

Такса смет в община Горна Оряховица остава без промяна през 2018 г.

Такса смет в община Горна Оряховица остава без промяна през 2018 г.
През 2018 г. няма да има промяна в в плащаните от горнооряховчани местни данъци и такси. Това решиха общинските съветници на последното си заседание за годината. На сесията бе одобрена план-сметката за разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, която е направена на база същите промили, както и за 2017 г. В Горна Оряховица и селищата на общината такса смет бе повишена в края на 2016 г. и сметките нараснаха с около 10 %. В този размер ще се задържат и през 2018 г.

Запазва се и методиката за изчисляване на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване. И за 2018 г. тя ще е на база данъчна оценка на имота. След последните промени в Закона за местните данъци и такси общините имат още две години, за да намерят формула за изчисляване на такса смет не върху оценката на имота, а според количеството отпадъци. Новият начин за изчисляване на налога трябва да е в действие за бюджетната 2020 г.

За 2018 г. таксата за фирми във всички селища на община Горна Оряховица е 6,5 промила. За физически лица промилите са различни за различните селища. В двата града на общината таксата е 4,3 на хиляда, в Драганово, Първомайци, Поликраище, Писарево и Върбица е 4,7 промила. В Правда, Янтра и Крушето е 5,1 на хиляда, а в Стрелец, Горски горен и Горски долен Тръмбеш и Паисий е 5,5 на хиляда.

С облекчение се ползват училищата и детските градини, както и здравните заведения. За училищата в град Горна Оряховица таксата е 3 промила, а в останалите селища на общината – 1,3 промила. Детските градини в общинския център се облагат с 1,5 на хиляда, а в селищата с 0,3 на хиляда. Таксата за имотите на МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ и ДКЦ е 1,5 промила.

План-сметката за 2018 г. предвижда приходи от 3 586 172 лева. От тях близо 900 000 лева са стари задължения, които Общината би трябвало да събере от своите длъжници.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ