област Велико Търново
Сподели
09 мар 2020
Автор: ОбластВТ

С първа копка започна строителството на нов комплекс за социални услуги в община Велико Търново

С първа копка започна строителството на нов комплекс за социални услуги в община Велико Търново
Две церемонии за първа копка дадоха старт на изграждането на комплекс за нови социални услуги в община Велико Търново. Проектът за подобряване на социалната инфраструктура е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и е на стойност 2,7 милиона лева, като 100% от средствата са безвъзмездна финансова помощ.

Инвестиционното предложение предвижда създаване на комплекс за социални грижи за възрастни хора и за лица с умствена изостаналост, като материалната база ще е във Велико Търново и в с. Церова кория. Освен строителството на нови сгради в селото и основна реконструкция на съществуващ обект в кв. „Колю Фичето“ в старопрестолния град, ще бъде осигурено цялостно обзавеждане и оборудване.

В церемонните в село Церова кория и кв. „Колю Фичето“ участваха заместник-кметът на старопрестолния град проф. Георги Камарашев, директорите на общинските дирекции „Проекти и програми“ и „Социални дейности и здравеопазване“ Мариела Цонева и Росица Димитрова. Извършен бе и водосвет.

Конкретните цели на проекта са изграждане на материална база за последващо предоставяне на следните нови социални услуги: "Център за грижа за лица с умствена изостаналост" (4 броя с капацитет от 15 места всеки) във великотърновското село Церова кория, както и "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване" (1 брой с капацитет от 15 места) във Велико Търново.

Новите социални услуги ще допринесат за постигане на целите на националната стратегия за дългосрочна грижа и на общинските стратегически и планови документи.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ