област Велико Търново
Сподели
02 юни 2020
Автор: ОбластВТ

С поднасяне на венци и цветя отбелязаха 2 юни в Горна Оряховица

С поднасяне на венци и цветя отбелязаха 2 юни в Горна Оряховица
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България - 2 юни. В едноименния парк дойдоха ръководството на Общината, общински съветници, представители на патриотични организации, за да се поклонят пред делото на великия българин.

Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от името на народния представител инж. Клавдия Грогорова – Ганчева, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии.

Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
 
Първото отбелязване на Деня на Ботев в Горна Оряховица става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ