област Велико Търново
Сподели
29 яну 2021
Автор: ОбластВТ

С оперетата „Прилепът” започва музикалната 2021 година във великотърновския театър

С оперетата „Прилепът” започва музикалната 2021 година във великотърновския театър
Три обичани заглавия ще представи великотърновският театър през февруари. Оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син е първото музикално заглавие за 2021 г., което ще поднесе на своята публика екипът на МДТ „Константин Кисимов“. Следват „Гераците“ по едноименната повест на Елен Пелин и мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“.

Пищните декори и бляскави костюми в „Прилепът“ ще пренесат зрителите в епохата на аристократична Виена. Спектакълът ще бъде представен на 2 февруари от 19 часа в голяма зала на МДТ. В оперетата участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Гост-режисьор е Гълъб Бочуков, който е автор и на сценичния вариант на спектакъла, а диригент-постановчик е Игор Богданов. В постановъчния екип са и диригентът Васил Вълчев, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьорът Румяна Атанасова.

С „Прилепът“ театърът в старата столица може да се похвали с най-доброто разпределение на солистичния състав в страната. Централните партии се изпълняват от солистите на МДТ Теодора Петрова, Симона Кодева и Момчил Караиванов. В спектакъла участва и гост-солистът Александър Баранов, който е започнал своята творческа кариера като оркестрант във Велико Търново, а сега покорява сцените в цялата страна като солист.На 4 февруари великотърновци и гостите на града могат да се насладят и на спектакъл „Гераците“ по едноименната повест на Елин Пелин. Представлението е от 19 часа в голяма зала на театъра. Гост-режисьорът Невена Митева предлага класически прочит на това емблематично произведение на българската литература. В спектакъла участва целият драматичен състав на великотърновския театър, а постановката впечатлява не само със силна актьорска игра, но и с мащабен декор, авторска музика и вокални изпълнения на живо. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, музиката е на Петър Атанасчев, а вокален педагог е Яница Брънзелова.

В афиша на великотърновския театър през февруари се завръща и мюзикълът „Криворазбраната цивилизация“, а спектакълът е на 16 февруари от 19 часа. Мюзикълът е създаден по оригиналния текст на Добри Войников, в който умело е вплетена музиката на Дечо Таралежков. Текстът на песните е на Райко Стойков. След обичания телевизионен вариант на режисьора Хачо Бояджиев от 70-те години на миналия век, МДТ „Константин Кисимов“ за първи път у нас поставя това заглавие в музикален вариант. В него участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на театъра. Сценарият и режисурата са на Борис Дюлгеров, диригент е Васил Вълчев, а художник - Лидия Къркеланова. Хореографията е дело на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.

Според изискванията в заповедта на Министерството на здравеопазването спектаклите ще се провеждат при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки. Билети за постановките се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ