област Велико Търново
Сподели
18 фев 2020
Автор: ОбластВТ

С изложба в центъра на Велико Търново се отбелязват 115 години от създаването на Ротари Интернешънъл

С изложба в центъра на Велико Търново се отбелязват 115 години от създаването на Ротари Интернешънъл
С изложба от пана пред Факултета по изобразително изкуство, Ротари клуб – Велико Търново отбелязва 115 години от създаването на международното движение Ротари Интернешънъл. Паната проследяват цялата история на движението и постиженията на местните структури – Ротари клуб, Ротаракт и Интеракт.

Началото е положено на 23 февруари 1905 г. в Чикаго от младия адвокат Пол Харис, който заедно с трима свои приятели сформира първия Ротари клуб и полага основата на първата в света организация с идеална цел. В последствие тя излиза от границите на своята страна, за да се превърне в международна организация, отдадена в служба на човечеството и мира, като прехвърля географските, религиозните, расовите, политическите, социалните и други бариери.

Най-известното мото на Ротари е „Service above Self " - „За безкористна служба" и правенето на добро по света се е превърнало в кауза на всички клубове. Днес Ротари е организация на бизнес и професионални лидери от 161 страни в целия свят с над 1,2 милиона членове в повече от 35 000 Ротари клуба.

Основните зони на фокус са насърчаване на мира, борба с болестите, осигуряване на чиста вода, санитария и хигиена, майчино и детско здраве, подпомагане на образованието, растяща местна икономика. Изкореняването на полиомиелита се превръща в най-глобалния проект на Ротари клубовете по целия свят. Ротари работи за ликвидирането на детския паралич повече от 30 години. Заедно с партньорите са имунизирани повече от 2,5 милиарда деца срещу полиомиелит в 122 държави. Случаите на коварната болест са намалели с 99,9 процента по целия свят .

Днес в България има 88 Ротари клуба с над 2000 ротарианци в почти всички големи градове. Клубът във Велико Търново е един от най-активните в страната и има 81-годишна история. РКВТ успешно създава един от първите сателитни Ротари клубове в България – СК  Павликени – Бяла черква. Ротарианците в региона имат реализирани десетки проекти с изключително значение за развитието на общността в различни сфери.  

Специално обръщение към ротарианците разпространи и Дистрикт гуверньора на Дистрикт 2482–България- Митко Минев, който е първият великотърновец, заел високия пост. "На 23 февруари, ние, ротарианците като хора на действието, не само отбелязваме 115-ия рожден ден на нашата организация. Ние всички празнуваме началото на една идея, превърнала се в начин на мислене и действие. Идея, дала началото на много начинания за спасение на човешки съдби и човешки живот, дала възможност на много хора по света да сбъдват мечтите си", допълни той.

Минев, който по професия е адвокат, цитира и латинската сентенция Beati pacifici - „Щастливи са установяващите мир". Той припомни, че през февруари започва подготовка за следващата ротарианска година, а темата „Ротари отваря възможности" продължава смислено посланието „Ротари свързва света". Дистрикт гуверньорът подчерта, че Ротари като една от най-големите неправителствени организация в света, има най-високия статут - консултант в Организацията на обединените нации.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ