област Велико Търново
Сподели
05 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

С военен ритуал ще бъде отбелязана 132-годишнината от Съединението във Велико Търново

С военен ритуал ще бъде отбелязана 132-годишнината от Съединението във Велико Търново

С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 132-годишнината от Съединението на България – 6 септември. Честванията започват в 10,30 ч. пред сградата на Общината с издигане на знамената на България, старопрестолния град и Европейския съюз. Слово за един от най-значимите държавнически актове в новата българска история и голямата роля на родолюбивите търновци в организацията на Съединението ще произнесе кметът на Старата столица Даниел Панов.

С литературна композиция възпитаници на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ ще оценят значението на обединението между Княжество България и Източна Румелия.

В 10,50 ч. пред паметника „Майка България великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благослов. Отново с военен ритуал официалните лица, жители и гости на Велико Търново ще изразят признателността си към българските герои, като поднесат венци и цветя. В 11,15 ч. покрай паметника и по главната улица „Васил Левски“ почетният караул на Национален военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш.

По случай Деня на Съединението на България, подарък за всички жители и гости на старопрестолния град ще бъде безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Шоуто ще започне в 21,30 ч. и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”. За гарантиране на сигурността на присъстващите площадът пред Царевец и прилежащите към него улици ще бъдат затворени за движение за времето от 21,15 до 22,00 ч.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ