област Велико Търново
Сподели
15 мар 2019
Автор: ОбластВТ

С атрактивни конни надбягвания в три лясковски села ще отбележат Тодоровден

С атрактивни конни надбягвания в три лясковски села ще отбележат Тодоровден

Кушиите и тази година ще зарадват любителите на конете и конния спорт утре – 16 март.  

Надбягванията в Козаревец започват точно по обяд – в 12 часа на селската мера, но преди това от 10.00 ч. на площада ще бъде отслужен водосвет и ще бъде направено захранване на животните. Празнична кавалкада ще премине през цялото село и ще бъдат почетени именниците от 10:30 до 12 часа.  

Празникът в Добри дял започва в 10:30 часа на централния площад с водосвет, а в 11:00 ще бъдат записвани участниците. Същинската надпревара е насрочена за 12 часа на селската мера, а награждаването на победителите е предвидено за 13 часа. И тази година организаторите са подготвили интересна програма за Конския Великден – за доброто настроение на участници и гости ще има оркестър. Освен с езда и конски впряг, от няколко години, в състезанията в Добри дял се включват и младежи с мотори.  

В Джулюница Тодоровден ще започне в 11:30 часа с официално откриване на площада, а от 12 часа ще бъде дадено началото на надбягванията. По традиция те протичат на стадион „Владислав”.  

В надпреварата за Тодоровден ще се включат конете и техните ездачи, които ще покажат способностите си в три дисциплини. Основната надпревара ще е надбягване с коне, популярна като „кушия“. В мерене на силите ще се впуснат и коне във впряг, като се предвижда да има и магарешки впряг. За Козаревец е характерна и друга дисциплина – паркиране на заден ход на конска каруца за време.  

Най-добрите ездачи и коне ще си тръгнат със специални награди, а организаторите обещават много емоции за всички – и участници, и зрители.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ