област Велико Търново
Сподели
14 апр 2022
Автор: ОбластВТ

Създават "горска библиотека" в местността "Паметниците" край Свищов

Създават горска библиотека в местността Паметниците край Свищов

Във връзка с честване на традиционната Седмица на гората, Държавно горско стопанство (ДГС) - Свищов организира редица мероприятия за популяризиране на лесовъдската професия и приобщаване на повече хора към дейностите по опазване на българската гора. Конкурс за детска рисунка на тема "Аз и гората" и фотоконкурс на същата тема създадоха истински фурор сред малките свищовци. Близо 250 деца и ученици от свищовските детски градини и училища взеха участие в двете съревнования. В разгара на "Седмица на гората", избраните победители бяха наградени с ваучери за книги, а всеки участник бе поощрен с индивидуална грамота. Рисунките, изпратени от участниците в конкурса, ще бъдат изложени в детски кът, в библиотеката към местното читалището. Там ще бъдат организирани и "зелени беседи" с отделни класове от свищовските училища.

На редица форуми, организирани от ДГС Свищов, ученици от среден и горен курс имаха възможността да научат за различните видове гори и тяхното значение за живота на Земята. Клубовете "Екология" и "Здраве" към СУ "Димитър Благоев" - гр. Свищов взеха участие в беседа на тема "професия лесовъд". Проведена бе и среща с ученици от VIII и IX клас на Професионална държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" – гр. Свищов.

Въпреки че официално "Седмица на гората" приключи, инициативите в Свищов, свързани с нея, продължават. На 15.04.2022 г. ще се проведе беседа със студенти от Стопанска академия "Димитър А. Ценов" гр. Свищов. А с клубовете "Екология" и "Здраве" предстои да се извърши залесяване с фиданки от вида летен дъб, осигурени от стопанството. Както повеляват традициите, в чест на професионалния си празник, ДГС Свищов подари десетки фиданки на учебни заведения, детски градини, училища и граждани.

Като продължение на инициативата за приобщаване на повече хора към опазването на българската гора, ДГС Свищов създава "горска библиотека". В местността "Паметниците", лесовъдите ще поставят малка дървена къщичка със списания, вестници и различни източници на информация за гората. Така всеки посетител на живописната местност ще има възможност да прочете и научи нещо полезно докато отдъхва сред природата.

 

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ