област Велико Търново
Сподели
16 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Съборът в еленското село Марян е със 180-годишна традиция

Съборът в еленското село Марян е със 180-годишна традиция

Традиционният марянски събор и това лято ще събере стотици земляци при родовия им корен и много гости. Кметският наместник на селото Сийка Николова и читалищното настоятелство, с помощта на дарители и родолюбци са подготвили богата програма с интересни събития.
Марянският събор е с дългогодишна история. Неговото начало е в далечната 1836 година, когато на 19 август Свето Преображение Господне, станало освещаването на църквата в селото при голяма тържественост. Интересен факт показва защо районът около храма бил почернял от хора. В знак на благодарност за отзивчивостта на близки и далечни благодетели, дали макар и най-малка помощ за издигането на църквата, било съобщено по нарочни хора кога ще бъде освещаването на храма и учтиво поканени с китка здравец да почетат празника с присъствието си. Така се създава традицията всяка година на деня на освещаването да идват много хора, така възниква и съборът, един от най-многолюдните в Еленско.
Неслучайно и Балетна академия Марян се организира по това време. Неин инициатор и домакин е  примабалерината на Националната опера и балет д-р по театрознание Диляна Никифорова, а идеята за чудесната проява се ражда в дядовата й къща в селото преди седем години. Тя познава успеха и славата на световната сцена, но  не по-малко усърдие и ентусиазъм влага за успеха  на балетната академия и откриването на млади таланти. Целият й род са все хора, които са работили за доброто на този край, а нейната душа е тук.
Гала концертът на Балетната академия ще бъде на 17 август от 19 часа в салона на читалището в Марян, изградено по инициатива на дядото на Диляна Иван Никифоров, първи летописец и историк на селото. На сцената заедно с възпитаниците на академията ще излязат и звездите от Националния балет Марта Петкова, Трифон Митев, Никола Хаджитанев и Диляна Никифорова.
В петък от 20 часа ще има вечеринка, на която ще свири прочутата Берковска духова музика. В събота на голямата поляна в селото е истинският събор. За любителите на хубавите вина избата в Марян организира Ден на отворените врати с начало 11 часа.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ