област Велико Търново
Сцена на вековете:
Сподели

Сцена на вековете: "Човекът от Ла Манча"

Финалът на III Летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2018 ще е мюзикълът "Човекът от Ла Манча. Спектакълът на Държавна опера-Русе ще е на 5 септември на крепостта Царевец във Велико Търново.

Мюзикълът от Дейл Васерман, Мич Лий и Джо Дариън е създаден през 1965 г. Блестящата идея на Васерман е да ,представи романа "Дон Кихот" чрез история за нейния автор, Мигел де Сервантес. 
Продукцията започва в Ню Йорк, но далеч от Бродуей. Със своята музика, вдъхновена от фламенкото, с идеята на авторите за театър в театъра, с режисьорският подход да се заложи на импровизационното начало с минимално използване на реквизит и костюми, “Човекът от Ла Манча” не звучи и не прилича на нито един Бродуейски спектакъл. От тук нататък, съдбата на мюзикъла се родее с тази на романа – съдбата на световна слава.

Статистиката изчислява: от 1967 година до сега, “Човекът от Ла Манча” има между 12000 и 18000 продукции по целия свят. Песните от мюзикъла стават хитове в “Билборд” и се изпълняват самостоятелно от звезди като: Елвис Пресли, Франк Синатра, Даяна Рос, Пласидо Доминго (той самият играе Дон Кихот в една от продукциите), Шер.

Диригент - Ганчо Ганчев
Режисьор и - превод Борис Панкин
Сценография - Иван Токаджиев
Костюми - Петър Митев
Хореография - Боряна Сечанова
Със специалното участие в главните роли на Орлин Горанов, Мариан Бачев и Елена Атанасова.
Участват хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което е бъде излъчено след края на спектакъла.

НАЙ–ОЧАКВАНИ