област Велико Търново
Сподели
07 юни 2017
Автор: ОбластВТ

СУ „Георги Измирлиев“ партнира с 5 европейски държави за използване на възобновяеми енергийни източници (Галерия)

СУ „Георги Измирлиев“ партнира с 5 европейски държави за използване на възобновяеми енергийни източници (Галерия)

 От 29 май до 02 юни се проведе трета среща на партньорите по  проект “The innovative European fusion of „Information, Communication and Technology“ and „Green Energy“ по програма „Еразъм +“, в град Оберндорф, Германия, с домакин училище „BOS”.

Учители от  СУ „Георги Измирлиев” работят с партньори от пет европейските държави – Германия, Франция, Швеция, Испания и Белгия. Продължителността на проекта е 2 години.

Целта е учениците да се запознаят с възможностите за използване на възобновяеми енергийни източници, да проучат какви са настоящите възможности за използването им в държавите, членки на европейския съюз, да посетят различни съоръжения за производство на „зелена“ енергия. Друга цел  по проекта е свързана с използването на информационните технологии.

На работната  среща между партньорите в гр. Обернорф, Германия  присъстваха г-жа Петя Минкова – заместник-директор учебна дейност и г-жа Йорданка Симеонова – главен учител в СУ „Георги Измирлиев“.

Отчете се ползотворността от работните сесии на срещата в България, набелязаха се общи дейности за учители и ученици  по изпълнение на проекта, обсъдена бе предстоящата среща между педагози  и ученици в Швеция през м. октомври 2017г., на която ученици ще обучават учители и ученици в областта на информационните технологии, ще се провеждат дискусии и екперименти по теми, свързани с производство на „зелена енергия”.

 На срещата в Германия е посетен ветрогенераторен парк Schwarzwald, водноелектрическа централа на река Некар в околностите на гр. Зулц, водноектрическа централа “Schluchsee“, построена в началото на ХХ век.  Продуктивната седмица е обогатена и с посещението на гр. Ротвайл, Национален парк Шварцвалд и „Daimler museum” в гр. Щутгарт.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ