област Велико Търново
Сподели
23 авг 2017
Автор: ОбластВТ

СУ ”Георги Измирлиев” спечели проект за 101 450 евро за предотвратяване на насилието в училище

СУ ”Георги Измирлиев” спечели проект за 101 450 евро за предотвратяване на насилието в училище

СУ ”Георги Измирлиев” в Горна Оряховица стана координатор по проект на „Еразъм+” с партньори от Турция, Испания, Португалия, Полша за период от две години. Проектът е на стойност 101 450 евро.

В рамките на проекта педагозите предвиждат разнообразни дейности, засягащи насилието в училище. Ще бъдат заснети филми, в които се пресъздават комични ситуации, осмиващи насилника. Ще се проведат конкурс и изложба на плакати против насилието във всяко училище-партньор. Децата ще имат възможността да изявят таланта си в поезията или разкази с истории по темата, както и изработка на брошури и постери, провеждане на интервюта със съученици, родители, граждани, представители на Общината.

Освен творческите прояви, учениците ще имат ангажимента да напишат сценарии за радио или телевизионно шоу за разпространение на дейностите по проекта.

След всяка дейност ще има фотоизложба от събитията, проведени по проекта.

Всички партньори ще участват в изработването на наръчник със съвети „Как да предотвратим насилието над децата със СОП в училище“. Учителите ще участват в уъркшоп на тема  „Насилието и неговите психологически и социални аспекти“. Семинарът ще се проведе в Португалия през октомври 2018 година.

Най-приятният момент от проекта ще бъде подготовката на общ фестивал „Училище без насилие“, в който децата ще имат музикални и сценични изяви. Събитието ще се проведе в Испания през март 2019 година.

Темата за насилието е актуална в българското училище и екипът, разработил проекта предвижда различни дейности за справянето с този проблем "как да се научим да го разпознаваме, предотвратяваме и реагираме адекватно на проявите на насилие и дискриминация; да научим децата да се справят сами, когато попаднат в такава ситуация; да научим останалите да реагират правилно; да мотивираме децата да заемат активна позиция; да привлечем вниманието на обществеността към проблема с насилието и дискриминацията на децата със СОП".

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ