област Велико Търново
Сподели
18 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Студенти по Урбанизъм провеждат лятна практика в Елена

Студенти по Урбанизъм провеждат лятна практика в Елена

Студенти от първи курс, специалност „Урбанизъм“ към Архитектурния факултет на УАСГ провеждат в Елена едноседмична практика по проблемите на градското развитие, която има над 15-годишна традиция. Освен възрожденския град, бъдещите урбанисти ще посетят Лясковец, Велико Търново и Габрово. За участие в дискусиите по проблемите на урбанистичното развитие са поканени кметовете и главните архитекти на градовете.

„Разнообразните по големина урбанистични структури и проблематиката в областта на развитието на тези селища дават възможност на нашите студенти да опознаят на място сложната материя по планиране и управление на селищното развитие, което ще е от полза в бъдещата им професионална практика", сподели техният преподавател доц. арх. Йордан Търсанков. Урбанистите са все по-търсени в общините, тъй като те разработват общи планове, стратегии и концепции по устройството на териториите, общинските планове за развитие и други материали, свързани с урбанистичното планиране и градското развитие.

"При вчерашната ни обиколка в община Елена студентите имаха чудесна база за сравнение – от оптимистичната ситуация в Раювци през добрите перспективи за средната зона на общината до проблемите в източните територии. Най-силно се впечатлиха от трансформациите в село Майско, настъпили в резултат на привнасяне на средиземноморски елементи върху скромната архитектура на къщите в селото, строени през 50-60-те години на миналия век“, коментира още преподавателят.

Бъдещите второкурсници ще завършат лятната си практика в Елена с доклади, в които ще има анализи, извеждане на проблеми, а защо не и ценни идеи за планирането на посетените градове.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ