област Велико Търново
Сподели
04 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Строят нов мост над Янтра. Ще свързва 4 села

Строят нов мост над Янтра. Ще свързва 4 села

До месец се очаква началото на строителните дейности по новия мост над р. Янтра, част от общинския път между Велико Търново и с. Шемшево. Това става възможно, след като общината получава 1,4 милиона лева от републиканския бюджет за два важни инфраструктурни обекта – изграждането на новото съоръжение, както и реконструкцията на шосето до Преображенския манастир. Разходите са одобрени на последното заседание на Министерския съвет, проведено на 2 август.

Приоритетното разглеждане на проектите е в резултат на водените от кмета Даниел Панов разговори и изготвените от екипа му мотивирани проекти, както и благодарение на подкрепата на народния представител от региона и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов. Строителните дейности имат за цел предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия, както и възстановяване на нанесените непредвидени щети по инфраструктурата. Целевите разходи са предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

1 167 902 лева е стойността на проекта за нов мост над р. Янтра край с. Шемшево. В цената влиза също оформяне на подходите, както и събаряне на старото съоръжение, чийто свод частично рухна през февруари, в следствие на обилните снеговалежи. Така ще бъде възстановена нормалната транспортна свързаност на старопрестолния град със селата Шемшево, Буковец, Пушево и Леденик. Очаква се процедурите, предшестващи строителството, да приключат в рамките на месец, след което ще започне изграждането на моста.

250 065 лева получава Община Велико Търново за реконструкция на шосето към Преображенския манастир. Строителните дейности включват изграждане на канавки и полагане на нова настилка.

При последното си посещение в старопрестолния град регионалният министър Николай Нанков заяви, че в най-скоро време ще бъде осигурено финансиране за още две важни транспортни отсечки. Предвидена е пълна рехабилитация на републикански път III-514 Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, както и на отсечката между селата Самоводене и Ресен.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ