област Велико Търново
Сподели
02 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Стотици инспектори на НАП започват проверки по Черноморието

Стотици инспектори на НАП започват проверки по Черноморието
Данъчните ще извършат над 25 000 скрити и явни проверки през сезона.

Стотици данъчни инспектори, съвместно с други държавни органи, започват лятната контролна кампания по Черноморието. Над 25 000 проверки предстоят от утре до края на туристическия сезон, с основен акцент отчитането на обороти и издаване на касови бележки.


От НАП припомнят, че и през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба, но основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания.
   
От приходната агенция отново ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.
  
Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени документите за произход на стоките от борси и тържища, снабдяващи хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“.
 

През месеците юли и август от градовете Велико Търново и Плевен ще бъдат командировани екипи по 12 души, разпределени основно във Варна и Бургас, заедно с прилежащите големи курорти. Екипите ще работят на денонощен сменен режим и съвместно с МВР и „Автомобилна администрация“. Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци.
  
Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на infocenter@nra.bg.
  
„Главната ни задача е да подобрим данъчното поведение на търговците по Черноморието. Това, че ще изпратим екипи там обаче не значи, че ще нарушим качеството на контролната дейност във вътрешността на страната. Разполагаме с близо 800 души и добри софтуерни инструменти за целта“, каза по повод на започващата контролна кампания на НАП директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков.    
 

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ