област Велико Търново
Сподели
09 окт 2019
Автор: ОбластВТ

Стотици гости разгледаха иновативните разработки на участниците в "Младежко техническо творчество" (Снимки)

Стотици гости разгледаха иновативните разработки на участниците в Младежко техническо творчество (Снимки)
46 творчески колектива, с 262-ма участници от цяла България, заеха места днес в Спорна зала „Никола Петров“, където демонстрират свои разработки и иновации в изложение-конкурс „Младежко техническо творчество“. Екипите се състоят от учащи в професионални гимназии, технически университети от страната, фирми и други.Още с влизането в залата, погледите привлича голям автомобил, в който може да влезе един човек. Ивелин Георгиев и съотборниците му представят механотехникума в Бургас. Те са изобретили „Баткомобил“, с който са участвали в световно състезание в Лондон. По икономия на гориво колата заема 19-то място, а по бързина е сред първенците. Шасито е направено изцяло от алуминиеви профили, които учениците са заварили сами. Интериорът е кожен. Разполага с мултифункционален волан, на който повечето части са направени на 3D принтер. Фаровете са на дневни и нощни светлини. Изработката на електромобила отнела 11 месеца.

За първи път участие в изложението взеха ученици от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. Те представят торти, направени изцяло от екологично чисти продукти, каквито хората предпочитат все повече. Сладките изделия са поместени в хладилни витрини, които са минали през изкусните ръце на техните съученици - млади техници. Наред с майсторските продукти, показват и цветна палитра, която символизира децата като разнообразни цветя. С творението, авторите представят своята креативност в областта на ресторантьорството и хотелиерството. Чрез отпадъчни материали от дървесина, може да се изработят интересни саксии, кашпи, пейки и други, които да послужат за декорация.

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – Г. Оряховица се включва с проект на иновативно дърво. То има лед лампи, които се включват когато стане тъмно и слънчев панел, чрез който може да зарежда мобилни устройства. В дървото са изградени акумулаторна батерия и панел, който през деня отдава енергия към батерията. Лампите са настроени да светят и изгасват през определени интервали. Авторите Николета Ганева и Стоян Радичев смятат да поместят дървото в двора на училището, за да може да се възползват всички ученици през междучасията.

Мария от ПТГ „Васил Левски“ – Горна Оряховица от представя абажури от отпадъчни материали. За основа си служи с тел, а дървото е изрязано с помощта на лазерна техника, предоставена от фирма „Грейко“. Представят още изделия, направени с лазерен принтер, за който предварително трябвало да подготвят файл. За този проект помага фирма „Бул Марк“.Ученици от ПГ МЕТТ „Христо Ботев“ в Шумен са разработили очила за незрящи. Техният проект ще послужи на хората с разстройства на зрението. Очилата скъсяват сляпата зона, която бастунчето не може да улови. Ако има висящи предмети, табели или други препятствия на нивото на очите, очилата ги улавят и задействат звуков сигнал. Сигналът може да бъде различен, в зависимост от дистанцията на обекта.Инженерите от ПГЕЕ „Константин Фотинов“ – Бургас представят няколко разработки: кола, която може да бъде задвижена чрез телефон; ръка - задвижвана с мотор чрез джойстик, а диаграма показва движенията в реално време. Гимназията разполага с „кибер работилница“, в която се преподават методи за 3D моделиране, роботика и други.Младежите от ПГЕЕ в град Пловдив са разработили манипулатор, на който всички части са направени на 3D принтер. Може да се управлява чрез мобилно устройство с блутут система. Друг проект е писалка, която наподобява писане, чертане или рисуване. Тя е по-точна от човешката ръка. Направена е от рециклирани материали, на базата на два CD мотора и един двигател. Контролира се от компютър.
Конкурс-изложението е със свободен вход и ще продължи до утре вечер, когато ще стане ясно и кои са отличените тази година. Оценяването ще се осъществи от компетентна комисия с председател доц. д-р на техническите науки Александър Иванов от ТУ в Русе.

Събитието се осъществява благодарение на Организационния комитет, в който влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“. Спомоществователи са и фирми от Горна Оряховица и страната.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ