област Велико Търново
Сподели
25 юни 2018
Автор: ОбластВТ

Стотици великотърновци посрещнаха Еньовден на Самоводската чаршия

Стотици великотърновци посрещнаха Еньовден на Самоводската чаршия
Стотици великотърновци и гости на Старата столица посрещнаха Еньовден на Самоводската чаршия. Както повеляват българските традиции, народният летен празник започна с ритуал по опушване на билките, събрани край Велико Търново.


За целта бе организиран Еньовденски поход, стартирал с изгрева на слънцето. Десетки се включиха в сутрешната разходка, започнала от площад „Цар Асен I” и продължила към Гарга баир и поляните край Арбанаси. 

Набраните 77 и половина вида билки, лечебни треви и растения послужиха за сплитането на огромен венец. През него преминаха стотиците жители и гости на Велико Търново, изпълнили Самоводската чаршия за празника. Поверие гласи, че който изпълни този ритуал, ще държи далеч от себе си всякакви болести и страдания през цялата година. 

Празникът продължи с голямо хоро, а на място бяха представени различни рецепти за народни илачи, елексири и други продукти за тонус и добро здраве.

Организатори на събитията бяха Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов” и най-голямата група за спорт и здравословен начин на живот TurnovoRuns.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ