област Велико Търново
Сподели
04 юли 2019
Автор: ОбластВТ

Стартира третото издание на детска лятна академия в община Елена

Стартира третото издание на детска лятна академия в община Елена
Тържественото й откриване стана на градския стадион с участието на малките академици и представители на институциите, които и това лято обединяват усилия за успешното й провеждане.Събитието уважи зам.-областният управител Ивета Кабакчиева. Кметът инж. Дилян Млъзев официално откри лятната академия и пожела на децата от Майско, Константин, Беброво и Каменари да научат интересни и полезни неща, да се забавляват много и да останат с приятни спомени от едно чудесно лято. Той благодари за съдействието на институциите, подкрепящи инициативата на общината – полиция, пожарна, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ в Балван, кметствата и читалищата в селата.

Директорът на РД „ПБЗН“ във В.Търново инж. Красимир Кръстев, началникът на РУ на МВР Елена гл.инспектор Тодор Тодоров и от дарителското сдружение поздравиха децата, а те пяха песни, рецитираха и танцуваха. На стадиона имаше още демонстрации за гасене на пожар и с обученото полицейско куче Цезар.

Над 200 момичета и момчета, повечето участници от първото издание на лятната академия, ще се обучават около два месеца как да реагират при критични ситуации и да оказват първа помощ. Възрастните ще ги учат още на правилата за безопасно движение, за опасностите в интернет и вредата от наркотиците. Това лято програмата на детската академия е обогатена с нови идеи, състезания, игри. Добрите спортисти ще мерят сили в лекоатлетически турнир. Първите си кулинарни умения желаещи ще получат от шеф готвач Мартин Трухчев от „Ад в кухнята“ и ще се състезават кой готви по-добре. За по-сръчните се организира грънчарска работилница, а любителите на словото и театъра ще се включат в драматични етюди по „Змейова сватба“ на Петко Ю.Тодоров, от чието рождение се навършват 140 години. Бургаското дружество „Интересна наука“ ще гостува на малките академици с научно шоу „Щура лаборатория“, научната работилничка „Детска лаборатория“ и с мобилен планетариум. В рамките на академията ще има обмяна на опит с други градове, а за награда - среща и концерт с музикален идол на децата.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ