област Велико Търново
Сподели
03 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Стартира оперният фестивал "Сцена на вековете" на Царевец

Стартира оперният фестивал Сцена на вековете на Царевец

С кантатата „Кармина Бурана” и балета „Болеро” на Царевец стартира оперният фестивал „Сцена на вековете”. На 8 юли във Велико Търново ще стартира Вторият летен сезон на българските оперни театри. Двете заглавия ще бъдат поставени под открито небе в крепостта Царевец, а сцената отново ще бъде изградена сред зидовете на Царския дворец.

Фестивалът започва в 21,00 ч. в съботната вечер, а постановките са дело на трупата на Държавна опера – Бургас. Артистите ще представят представят и операта „Норма” на италианския класик Винченцо Белини, чиято постановка ще бъде на 19 август.

За първи път във фестивала участва великотърновският Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, който е единственият в България с оперетен състав. На 28 юли домакините ще зарадват почитателите на класическото изкуство с шедьовъра на Имре Калман „Цигански барон”.

Под звездите на Царевец публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър /Театрално-музикален продуцентски център – Варна - 21 юли/ и  премиерното заглавие на Държавна опера - Пловдив „Коса“ (5 септември). Финал на музикалното събитие на 8 септември ще постави Държавна опера - Русе с концерта „Фондацията”.

След всяка постановка аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина” ще бъде прожектиран безплатно и ще може да бъде наблюдавано от площад „Цар Асен I”.

Обявена е атрактивна игра за публиката, която ще протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде зададен въпрос, свързан със съответното заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. Играта “Отговори, сподели, спечели!” вече стартира на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново, на адрес http://facebook.com/opera.vt.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ