област Велико Търново
Сподели
10 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Стартира втората Детска лятна академия в Елена

Стартира втората Детска лятна академия в Елена
Днес на градския стадион в Елена тържествено бе открита втората детска лятна академия. Успешният старт на инициативата през миналото лято надхвърли очакванията на организаторите, харесва се на децата и затова желаещите през тази година са два пъти повече. Проектът обедини за една обща кауза община Елена, полиция, пожарна, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, кметовете на Беброво, Константин, Майско и Каменари, читалищата в тези села.

Събитието уважиха областният управител проф.д-р Любомира Попова, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, директорът на регионалната противопожарна дирекция комисар Красимир Кръстев, председателят на сдружение „Свети Иван Рилски“ Благовеста Факирова, кметовете на селата, полицейски инспектори, служители от пожарната. Празникът започна с издигане на националното знаме от кмета инж. Дилян Млъзев, който поздрави децата и инициаторите.

„Уверен съм, че и второто издание на детската лятна академия ще бъде успешно, а тя ще стане традиция – каза той. Благодарение на нея децата от града и селата не само ще осмислят свободното си време и завържат нови приятелства, но ще се запознаят с дейността на полицията и пожарната и ще осъзнаят колко е важна тяхната роля за обществото“.
Проф. Попова изрази удовлетвореност от съвместната работа на местната власт, органите на реда и неправителствени организации – един успешен проект, който дава добри резултати за участниците в детската лятна академия.

Около 200 деца – от бъдещи първокласници до 16-годишни тийнеджъри ще участват в заниманията, които ще продължат до края на август. Децата от Елена ще ползват двата нови кабинета в Общностния център, подредени и обзаведени с нагледни материали на пожарната и полицията в Елена. С помощта на възрастните – учители, огнеборци и полицаи малките академици ще усвояват знания и умения за реакции при критични ситуации – пожари, земетресения, бури и други природни бедствия и как да оказват първа помощ. Децата ще научат правилата за безопасно движение, за опасностите  от интернет и вредата от наркотиците, за напрегнатата ежедневна работа на органите на реда. Това лято детската академия ще бъде съпроводена с много спортни игри, стрелба с лък, приложни изкуства, декорации с естествени материали от природата. За тази цел участниците получиха подаръци от сдружението „Св.Иван Рилски“.
Тържеството завърши с пъстър концерт на участниците от първа детска лятна академия и  демонстрации на терен за гасене на пожар, залавяне на престъпна група и крадец, в които възхищение сред децата предизвика обученото за тази цел полицейско куче Верон.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ