област Велико Търново
Сподели
24 сеп 2019
Автор: ОбластВТ

Станислав Стоянов беше официален гост при откриването на паметниците на св. Патриарх Евтимий и св. Киприан

Станислав Стоянов беше официален гост при откриването на паметниците на св. Патриарх Евтимий и св. Киприан
Великотърновският народен представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Стоянов беше официален гост на родолюбиво събитие, което се състоя в комплекс “Стара Плиска”, намиращ се в близост до първата българска столица. В “Дворът на кирилицата”, който е част от този комплекс, тържествено бяха открити паметниците на двама бележити търновци и велики български просветители от епохата на Второто българско царство - св. Патриарх Евтимий Търновски и св. Киприан, Митрополит на цяла Русия. Историкът проф. Пламен Павлов представи интересни факти от живота на двете духовно свързани личности. Той преряза лентата и откри бюста на св. Евтимий, чийто автор е българският скулптор Борис Гондов. 

Бюстът на св. Кирпиан бе открит от генералния консул на Русия във Варна Владимир Климанов. Автор на паметника е доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов, който пристигна от Москва специално за събитието. Той бе награден с грамота от Асоциацията на българите по света, от кмета на община Каспичан Милена Недева и от Съюза на писателите "Св. св. Кирил и Методий". Тържествен водосвет бе отслужен от отец Андрей. В качеството си на народен представител от региона на Велико Търново Стоянов приветства с благодарност делото на г-н Карен Алексанян от името на кмета на община Велико Търново инж. д-р Даниел Панов, от свое име и от името на всички признателни граждани на града, в който са родени тези велики българи. 

Подобни инициативи могат да ни служат за реален пример и да ни дадат сериозна мотивация, с която да продължим да работим с пълни сили за просперитет и въздигане на нашето Отечество, заяви Станислав Стоянов.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ