област Велико Търново
Сподели
28 юни 2020
Автор: ОбластВТ

Станислава Стоянова: Свищов винаги е бил първенец в просветата, културата и образованието

Станислава Стоянова: Свищов винаги е бил първенец в просветата, културата и образованието
Народният представител Станислава Стоянова бе официален гост на тържественото честване по случай 143-та годишнина от освобождението на Свищов. Празничният съботен ден започна с благодарствен молебен в храма „Света Тройца”, след което честването продължи на Братската могила в местността „Паметниците”, където свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война.

Великотърновският народен представител и преподавател в Стопанската академия в Свищов Станислава Стоянова се обърна към събралото се множество с думите: „Днес с чувство на благодарност и признателност се прекланяме пред безкористната саможертва на славните воини, водени от генерал-майор Михаил Драгомиров, които полагат костите си в земите на Свищов. В тежката битка между 26-ти и 27-ми юни 1877 г. те влизат в боевете с храбър и непреклонен дух, за да излязат овековечени от безсмъртието и величието на подвига си! Онзи подвиг, който донася изстраданото и жадувано от векове възстановяване на българската държава! Именно тук, при десантът на Свищов, проблясва първата искра свобода, която разпалва не само епопеята на освобождението, но дава и мощен тласък в развитието на нашият град. Град дал на историята ни бележити имена като Алеко Константинов, Драган Цанков, Цветан Радославов и Димитър Апостолов Ценов.

Народният представител изтъкна приноса на града в развитието на просветата, културата и образованието.
"Вече 143 години град Свищов с гордост носи званието „първият свободен град в България”! Но Свищов е пръв не само в свободата, той винаги е бил първенец в просветата, културата и образованието. Благодарение на своите жители, благодарение и на редицата дарители станали символ на следосвобожденския подем и патриотизъм. Тук националният дух е пропил всяко късче от гордото ни минало. Нека пазим това богато минало, нека го ценим, нека го развиваме, нека то да бъде нашето лице пред света! Защото можем и трябва да се гордеем с него!” завърши тя.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ