област Велико Търново
Сподели
08 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Срещата на горнооряховския кмет инж. Добромир Добрев с недоволните граждани спря проекта за улица „Вичо Грънчаров“

Срещата на горнооряховския кмет инж. Добромир Добрев с недоволните граждани спря проекта за улица „Вичо Грънчаров“

След продължителни дебати се стигна до компромисното за двете страни решение брезите да останат, а на мястото на изсечените да бъде реализирана малка част от предвиденото по проекта. 


След като беше оповестен новият проект, предвиден за острова между двете еднопосочни пътни платна, граждани изказаха недоволството си по социалните мрежи. Вълната от негативни мнения накара общинското ръководство да организира среща-разговор, за да се изясни проблема. В залата присъстваха общински служители, отговорни по проекта, специалисти по лесовъдство и ръководители на озеленителната фирма-изпълнител, както и живеещи на въпросната улица граждани.

Разговорът започна спокойно, кметът благодари на отзовалите се и обясни какви фактори са оказали влияние при вземането на решение за изсичане на брезите. Специалистите разказаха за спецификата на дървото и че то не е подходящо за градски условия - има кратък живот и чуплива дървесина, при зимни условия с наведени от мокрия сняг клони закриват видимостта на пътното платно и създават условия за инциденти. Тогава настъпи смут и всичко казано беше отхвърлено от протестиращите. Един въз друг обясниха, че брезите пазят сянка и чистят въздуха в града и не искат градинка с цъфтящи растения. Естествено, имаше и граждани, подкрепящи проекта.Един мъж обясни как през изминалата зима голям клон е паднал върху колата му, а на нейно място можело да бъде човек или животно. Този и още такива доводи не разколебаха мнението на разгневените протестиращи. Един възрастен мъж дори заплаши, че ако дърветата се изсекат, ще се самозапали. Други го подкрепиха и казаха, че са готови да изсекат и тях, заедно с растенията.

От друга страна, кметът изтъкна и друг проблем, свързан с брезите. ВиК предвижда подмяна на тръби, които минават точно по протежение на зеления остров. Според специалисти, брезите нямат главен корен и ако се разбутат при разкопаването за ремонта, ще изсъхнат. По този повод кметът каза, че няма да се направи асфалтиране, докато не бъде изградена новата тръбна система или докато не се постигне разбирателство с ВиК.


Недоволните граждани предложиха вариант зеленият кът да се залесява поетапно – на мястото на една бреза да се засади ново дърво от проекта. По този начин предложиха да се избегне времето на изчакване растенията да израстат. След продължителни изказвания на двете страни се  стигна до компромисното решение брезите да останат, на мястото на изсечените да се засадят предвидените в проекта растения. Евентуално след две години, когато се види резултата, ще бъде обсъдено на нова сметка обновяването на зеления участък по улица „Вичо Грънчаров“.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ