област Велико Търново
Сподели
07 авг 2020
Автор: ОбластВТ

Сложен и рядко срещан клиничен случай завърши благополучно в МБАЛ "Свети Иван Рилски"

Сложен и рядко срещан клиничен случай завърши благополучно в МБАЛ Свети Иван Рилски
Със сложен и рядко срещан клиничен случай за региона се сблъскал екипът на ендоскопския кабинет към Първо вътрешно отделение в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. За щастие, тежкият медицински казус бил овладян бързо и решен чрез интервенция благополучно, разказа началникът на отделението гастроентерологът д-р Илко Костурков.

На 29 юли през нощта, пациент от Велико Търново звъннал с оплаквания за изхождане с голямо количество кръв в Спешна помощ. Рано сутринта пациентът бил приет по спешност в Първо вътрешно отделение на болницата, където е установено желязодефицитна анемия и ректорагия. До приемането си в болницата пациентът бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.

"Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най-отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд", разказа д-р Костурков, който за пръв път извършил подобна интервенция."Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки, кръвоизливът бе успешно овладян".

Гастроентерологът допълни, че при сравняване на стойностите на хемоглобина към момента и отпреди седмица, е било изчислено, че пациентът е изгубил над 1,5 литра кръв.

След интервенцията и съответното лечение, пациентът бил стабилизиран и след няколко дни бил благополучно изписан от МБАЛ.

Информация и снимка: МБАЛ "Свети Иван Рилски", Горна Оряховица

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ