област Велико Търново
Сподели
02 мар 2020
Автор: ОбластВТ

След близо 250 години, обърнаха Владишкия мост на паркинг за фотосесии

След близо 250 години, обърнаха Владишкия мост на паркинг за фотосесии
Тъжна, скандална и безумна - така описаха търновци постъпката на шофьор, позволил си да паркира своя автомобил на едно от най-историческите места във Велико Търново - 246-годишния Владишки мост. 

Престъпното деяние се случило предишната вечер, а пръв за него сигнализира Теодор Буюклиев в популярната фейсбук група Дивотия до шия във Велико Търново. Вероятно причината за паркирания автомобил е била фотосесия с изглед към Царевец, която собственика е искал да си направи. Появиха се и коментари, че колата е била снимана за продажба в популярен български сайт. Желанието на хората е единодушно - съответните институции да се самосезират и да вземат необходимите мерки, не само за наказание на нарушителя, но и за предотвратяване на други подобни случки.

Владишкият мост е една от най-големите забележителности на Велико Търново. Построен е през през 1774г (246 години от създаването му) и свързва двата бряга на река Янтра в Асенова махала между хълмовете Царевец и Трапезица. Източният му край се намира между Шишманова баня и храм "Успение Богородично", а западният му край е между храм "Свети Георги" и храм "Свети Димитър". Мостът е реконструиран през 1981г.  През 1998г е обявен за паметник на културата от местно занчение. През 2012г е основно ремонтиран с дъбово дърво, специално доставено от Румъния и е осветен на Димитровден (26 октомври 2012г). Изградено е и атрактивно осветление, а преминаването по него предлага красиви гледки по поречието на реката и околните забележителности.

От него всяка година се хвърля и богоявленският кръст. Поради красивата си гледка, мостът е и любимо място на влюбените. В знак на вечната любов, стотици катинарчета са заключени за него над река Янтра.

С острата си реакция в социалните мрежи, търновци доказаха, че ревниво пазят културното и историческото наследство на столицата на Второто българско царство.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ