област Велико Търново
Сподели
09 яну 2018
Автор: ОбластВТ

Следпразнично обещание: От утре започвам да отслабвам!

Следпразнично обещание: От утре започвам да отслабвам!
На празничната трапеза има много вкусни изкушения. Изключително е приятно да прекарваме време със семейството и приятелите си. Унесени в сладки приказки, губим представа колко много храна сме приели.

Месец декември. Всички обичаме това време от годината. Приповдигнато настроение, красиви светлини навсякъде, подаръци, чести ваканции. Празнично настроение цари навсякъде! Баници, тиквеници, сочни пържоли, торти, ракии, вина…И така, цял месец – от трапеза на трапеза, не усещаме кога сме качили доста килограми. Но край! Нека сега споменем, че наближава краят на празниците. След като еуфорията поутихне, ти вече не си същият човек. Панталоните са тесни, прилепналият пуловер вече не те прави толкова харизматичен, а горките копчета на ризата, едва се задържат. Но, спокойно. Това положение, дори да е доста неприятно, не е повод за паника. Най-напред може да се започнеш с чаша вода с няколко капки лимон - за детокс. Ще е още по-здравословно, ако добавиш и малко джинджифил.Всъщност, много лесно ще бъде да възвърнем предишната си форма, ако не допускаме някои основни грешки. Ето кои са те:
  • Ако се храня по-малко, ще отслабна повече. Една здравословна диета включва 5-6 хранения дневно. Честото ядене балансира кръвната захар и ускорява метаболизма, както и помага да контролирате глада си.
  • Ако намаля порцията си, ще отслабна. Домързя те да си приготвиш салата и реши просто да пропуснеш супата или хляба. Да, но яденето на салата отнема повече време и забавя храносмилателния процес, като по този начин чувството на ситост  трае по-дълго.
  • Не пия достатъчно вода. Хората предпочитат да пият други течности, вместо вода. А всъщност, те имат висока калоричност. По време на хранителен режим, организмът губи обилно количество вода, което трябва да бъде компенсирано.


 
  • Ако приемам храни с ниска калоричност, мога да ям повече. Това е само мит. Ако на опаковката пише „лайт” или „с ниска масленост”, не значи, че не съдържа никакви калории.
  • Разминаване в количеството.  Ако твоят диетолог е препоръчал една резанка диня, това не означава, че тя трябва да е колкото една четвърт от цялата диня, нали?
  • От понеделник започвам фитнес. Да! И този понеделник никога не настъпва. Мечта е да отслабнем седейки. Трябва да се има предвид, че движението „харчи” от складираната енергия.
  • Нямам време да се храня. Храненията трябва да са в синхрон с ежедневието. Много е важно да не се пропуска. Друго известно правило е да не се храниш след 18 часа. Това не е добър метод за тези, които си лягат късно.
Толкова ли е лесно, както е описано? Разбира се, че не. Движи се – със и без причина! И така, до следващите празници!

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ